Изчисляват се на база на възнагражденията в обществения сектор, обяснява Би Ти Ви

Ръст бележат заплатите на властта. Причината - те се изчисляват на база възнагражденията в обществения сектор, които, както показва националната статистика, също са се увеличили, съобщава Би Ти Ви.

Заплатите в обществения сектор за второто тримесечие нарастват с 2,5%, т.е. от 1115 лева средното възнаграждение за този сегмент се е увеличило на 1143 лева. Така депутатите вече ще се разписват срещу 84 лева повече, или 3429 лв. Министрите ще взимат със 109 лева отгоре, или 4457 лв.

Най-голямото увеличение е за премиера и президента. Първият вече ще получава 5300 лв., а вторият - 6858 лв.

Според управляващите, проблемът не е в размера на дохода, а в това, че хората остават с грешни впечатления за труда им.

"Това, което, за съжаление, хората виждат, е, че депутатите не работят, а получават големи заплати. Каквато и да е заплатата, тя ще е прекомерна според мнението на хората. Това, което виждаме ние, е различно от онова, което виждат хората", категоричен е националистът Александър Сиди.

През май депутатите отхвърлиха идеята заплатите им да бъдат замразени под 3000 лева. Според партиите във властта идеята на опозицията е била популистка.

"Увеличаването на депутатските заплати да е свързано със средната работна заплата е неприемливо и дразнещо за хората. България е една от най-бедните страни в Европа и който взима според обществото несправедливо високи заплати, няма да бъде обичан от народа", смята обаче социалистът Георги Гьоков.

Към заплатата от 3500 лв. депутатите получават и т.нар. "2/3" безотчетни пари за различни разходи, а също и процент надбавка за участие в комисии. Въпреки това те са далеч от възнагражденията на европейските си колеги, които взимат няколко хиляди евро.

Източник: Би Ти Ви