Амбицията на организаторите да снимат филм в района на защитената природна забележителност е довела до нарушаване на редица правила и норми в национален парк "Рила", оповестиха от екоминистерството

"Псевдопатриоти", "съвременни байганьовци", "вандали с носии", "простащина, облечена в национална носия" - това са само някои от обидните епитети, с които бяха засипани в социалните мрежи и форумите организаторите на най-голямото планинско хоро.

Опитът за рекорд при циркуса на Седемте рилски езера в събота, 11 август, завърши с нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на национален парк "Рила" и установените там режими и норми.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обясниха, че дирекция "Национален парк Рила"е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора били дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им.

От управата на парка разрешили в рамките на снимачния ден кадри на изгрев пред езерото Бъбрека, хоро и танци, изписване на жив надпис "България", сцени с участието на статисти в народни носии и използване на три топловъздушни балони.

Едно от изрично поставените условия било "да не се използват езерата в циркуса на Седемте рилски езера и притоците към тях за къпане, пране и миене".

Заповедта обаче не е била спазена и като резултат започва процедура за налагане на административни наказания и санкции. 

На организаторите от фондация "Нашият дом е България" ще се търси административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената от директора на парка съгласувателна заповед. Санкции очакват и участниците, които нерегламентирано са навлезли в езеро Близнака - ако самоличността им бъде установена.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица - глоба, като минималната е в размер от пет до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

Правилата за поведение в националния парк не допускат къпане в реките и езерата, лов, носене и превозване на дълго огнестрелно оръжие, лъкове и арбалети, замърсяване на терените и водите с отпадъци, унищожаване на скални образувания, събиране на вкаменелости и минерали, късане на цветя, паша на кози, водене на кучета без каишка или без спъвачка.

Само на определени за целта места са разрешени риболовът, бивакуването и паленето на огън, а движението, паркирането и престоя на МПС, вкл. моторни шейни и АТВ, извън обозначените пътища е забранено.

В събота служителите на парка не са допуснали нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия, уточняват от МОСВ след появата на кадри с произволно паркирани високопроходими автомобили.

Потребители в социалните мрежи изразяват възмущение и от отразяването на проявата по БНТ.