Как да бъдем по-добри домашни готвачи

Готвенето е всекидневна необходимост, а също хоби, начин да разтоварим стреса и да извадим артиста, дремещ у нас. При всички случаи е добре да си запазим удоволствието, защото то е е основната съставка, която отличава доброто блюдо. А за целта е добре да избягваме следните пропуски:

Не работете върху неподредена или недостатъчно чиста работна площ

Не само че ще работите по-неорганизирано и по-неефективно, когато работното ви място е неподредено, но и сте изложени на по-голям риск от замърсяване на едни храни от други.

Съвет: Плюсът на поддържането на чиста работна площ се набива в главите на учещите в кулинарни школи още от първия ден. И това не е случайно.

Ще си улесните живота, ако държите купа за отпадъци до дъската за рязане. Почистването в движение също помага много.

Izberete podhodyashtiya nozh

Не използвайте неподходящ нож

Преди дори да посегнете към кухненския нож, замислете се за какво ще го използвате. Дали накълцвате нещо малко, от рода на чесън? Или ще работите с нещо по-голямо, като цяло пиле?

Съвет: Винаги използвайте нож с подходящи размери за съответната задача. Не се оптвайте да белите краставица с голям нож за рязане или да филетирате месо с малко, криво ножче за плодове.

Употреба на дъска за рязане с неподходящ размер

Няма спор, че миниатюрните дъски за рязане са симпатични и чаровни, но извън нарязването на няколко плодчета или приготвянето на гарнитура за напитка, те не са особено полезни.

Съвет: Дайте си пространство за работа - и се уверете, че дъската ви за рязане е достатъчно голяма за съответната задача.

Не слагайте продуктите в студен тиган
В повечето случаи е по-добре да нагорещите съда за готвене и после да добавите мазнината и храната. (Има и някои изключения - примерно беконът се получава най-добре, когато се започва със студен тиган.) Храната не бива никога да докосва студен тиган. Вместо да се обгорят добре, съставките попиват мазнината или маслото, и е доста вероятно да залепнат за съда.

Съвет: Уверете се, че и съдът, и мазнината са нагорещени, преди да добавяте съставки. Горещият съд за готвене е от решаващо значение за незалепването на храната и доброто обгаряне.

Ne prepalvayte tigana

Готвенето на месо директно от хладилника

Няма значение дали приготвяте телешко, свинско, пилешко или риба, то никога не бива да отива директно от хладилника в нагорещена фурна или върху грил.

Резултатът е, че месото често е прегорено на повърхността и недостатъчно топлинно обработено, дори сурово отвътре.

Съвет: Вадете месото и рибата от хладилника и го оставете да преседи на стайна температура около 15-20 минути преди готвене. Ако протеините са със стайна температура, това им позволява да се готвят по-равномерно.

Препълването на съда за готвене

Когато се опитвате да поберете твърде много храна в тиган, не само че температурата се понижава, но има и твърде голяма влажност, което води до това храната да се готви на пара, вместо да се обгаря. Това на свой ред води и до неравномерно готвене.

Съвет: Използвайте съд с правилни размери за количеството храна, което приготвяте. Когато готвите месо, уверете се, че никое от парчетата месо не се докосва до другите; трябва да има пространство между тях. Обмислете употребата на по-голям тиган, два малки тигана или ако е необходимо, го правете на няколко пъти.

Подправяйте, докато готвите

Забравянето да подправите храната, докато готвите, ще ви осигури ястие, което е безвкусно, неапетитно и небалансирано. Което е огромна лоша услуга на ястие, което иначе би било наистина вкусно.

Съвет: Подправянето цели да подчертае естествените вкусове на всички съставки в храната и трябва да се случи по-рано, а не накрая. То придава завършеност на вкуса, обединява го в единно цяло и преобразува ястието от безлично в богато на вкусове.

Gotvete v podhodyashtiya sad

Пробвайте, докато готвите

Готвенето без пробването на вкуса е все едно да пишете книга без редактор и коректор. Ако чакате, докато храната вече е на масата, за да я пробвате, има риск вкусът й да е небалансиран, или да липсват необходими подправки.

Съвет: Пробвайте, докато готвите, и добавяйте още подправки на вкус. Не се бойте да пробвате отново, многократно.

Оставете месото "да почине"

Гладни сте и нямате търпение да хапнете, но захапването на стека (или печеното пиле, или свинското филе, или каквато и да е друга разфасовка месо) в секундата, в която го извадите от фурната или тигана, е огромна грешка. Докато го режете, соковете от него ще потекат по дъската за рязане или в чинията.

Съвет: Независимо дали сваляте месото от печката или от грила или го вадите от фурната, оставете го да престои на стайна температура поне пет минути (около 20 минути за цяло пиле), така че соковете да имат време да се преразпределят в месото.

Вместо да виждате тези сокове да се разливат по дъската за рязане, търпението ви ще е възнаградено с по-сочно и вкусно месо. Ако се притеснявате да не би месото да изстине, просто го покрийте отгоре с парче алуминиево фолио.

Източник: Goodlife