Според турския министър по евровъпросите страната "няма задължение да се придържа към споразумението, но го прави по хуманитарни съображения"

На фона на обтегнатите отношения между Европа и Турция, министърът по евровъпросите на страната Йомер Челик изрази мнението, че трябва да бъде преразгледана сделката за бежанците. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу говори в неделя вечерта пред турци в Мец, като за пореден път разкритикува забраните за провеждането на митинги с участието на турски висши държавници. 

Трябва да преразгледаме въпроса, свързан с преминаването по суша на мигранти, фигуриращ в споразумението Турция-ЕС за миграцията, уточнява Челик, цитиран от Анадолската агенция.

През март миналата година Анкара и ЕС подписаха споразумение за спиране на наплива на мигранти от Турция за Европа. В следващите месеци водещи политици от южната ни съседка нееднократно заплашваха с отмяна на договорката.

Виж още: "Да се готвим за вълна бягащи от Турция"

"Към този момент нямаме задължение да се придържаме към споразумението, но го правим по хуманитарни съображения. В известен смисъл Турция спасява честта на човечеството. Когато обаче става дума за сухопътните маршрути, аз съм на мнение, че Турция трябва да ревизира ситуацията, защото Европа не изпълнява своята част от сделката," каза Челик, цитиран от "Хюриет дейли нюз"

ЕК призовава Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили положението допълнително. Говорител на ЕК подчерта, че въпросът за свикването на митинги в държавите от ЕС се решава от държавите - домакини на подобни прояви. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за успокояване на тона и да се обединят около онова, което ги сплотява, а не да търсят темите, водещи до разделение. 

"Напрегнатият дебат е в сърцето на демокрацията, но е необходимо взаимно уважение, призовавам всички съюзници да го показват, да запазят спокойствие", заяви Столтенберг.

"Катастрофалното" споразумение

Междувременно международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" призова световните лидери да не използват "катастрофалното" споразумение за бежанците между ЕС и Турция като проект за подобни схеми с Либия, Судан и Нигер.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

В доклад, озаглавен "План на отчаяние", "Амнести интернешънъл" осъди "окаяните условия на живот и претъпканите лагери с липса на топла вода, лоша хигиена, лоша храна и неадекватна медицинска грижа".

Организацията пояснява, че европейските лидери представят сделката като успех, докато си затварят очите пред непосилната висока цена, която плащат тези, които страдат от последствията.

От "Амнести интернешънъл" смятат, че международните закони са нарушени с връщането на бежанци без да им се предостави възможност да потърсят убежище или да обжалват депортирането им в Турция.

Източник: в. "Хюриет"