Холандия и Турция са в изключително обтегнати отношения, след като холандските власти забраниха агитационен митинг в Ротердам за турския референдум, не позволиха на министър от южната ни съседка да кацне и изгониха друг

Отношенията между Турция и Европейския съюз се обтегнаха значително, след като министри от южната ни съседка не бяха допуснати да провеждат агитация сред турски емигранти в Западна Европа за подкрепа на турския референдум за конституционна реформа, насрочен на 16 април, пише в. "Сега".

Причина бяха парадите в подкрепа на турския референдум, които бяха насрочени за провеждане този уикенд в Германия и Холандия, за които турски министри бяха заявили готовност да участват и да агитират.

Холандия обаче не само отказа достъп на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, но и грубо изгони министърката на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, която опита да стигне с кола до Ротердам и да участва в митинга, планиран първоначално за Чавушоглу. 

Самият митинг бе разгонен от местните власти, след като кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турския генерален консул в "скандална измама", защото излъгал, че министърката няма да ходи там.

Това отприщи поток от остри реплики, като турски политици се отказаха от всякакви задръжки. 

"Целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика! Подобно отношение към жена министър не може да бъде прието", написа в "Туитър" министър Кая.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че Холандия ще си "плати цената" за изгонването на министъра на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая от страната, пише Би Би Си. 

Ако жертвате турско-холандските отношения в името на изборите, ще платите цената, заяви към Холандия гневният Ердоган в рамките на церемония в Истанбул.

"Всички те са нацистки останки, фашисти. Нека Холандия знае, че нашите граждани, живеещи там, ще развалят плановете ѝ на 16 април. Притискайте колкото искате, отглеждайте и хранете терористи в страната си. Всичко това накрая ще се обърне срещу вас", заяви турският лидер.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм също направи изявление с подобен тон, като той заплаши Холандия със "силен отговор" на "неприемливото отношение".

Йълдъръм предупреди, че "контрамерките на Анкара ще бъдат пределно твърди", а външният министър Чавушоглу се закани, че отговорът ще бъде "десетократно по-силен".

Междувременно в Ротердам бе обявено извънредно положение след сблъсъците в опита за спиране на протурския протест пред консулството на Турция в града.

Напрежение нагнети и забраната на правителството за кацане в страната на самолета с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той планираше да посети митинга в Ротердам в подкрепа на референдума в Турция.

Ден преди да се скара с Холандия, Турция обвини в "нацистки практики" и Германия, която не позволи на Чавушоглу да прави митинг в Хамбург. И други държави забраниха миналата седмица на турски политици да агитират на тяхна територия в подкрепа на референдума, чиято цел е да даде еднолична власт на президента Ердоган.

Виж още: Референдум в Турция решава дали да се даде на Ердоган абсолютната власт

Австрия наложи забрана поради "заплаха за обществения ред", в Швеция собственик на зала отмени разрешението за ползването й от местна турска общност, в Швейцария бе спрян от полицията активист на управляващата в Анкара Партия на справедливостта и развитието, който свикал митинг в кантона Аргови. 

Само Франция позволи вчера на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу да направи митинг в Мец, защото прецени, че не създава опасност за обществения ред. В отговор тя получи незабавна благодарност от Ердоган, който я похвали, че не е паднала в капана на нацизма, фашизма и расизма като други държави от ЕС.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Самият референдум засяга президентската власт в Турция и цели да ѝ даде много по-големи правомощия, сред които контрол върху избора на ръководство на армията, избор на мнозинството от съдиите във Върховния съд и правото на президента да остане лидер на партията, която го е издигнала. 

Редица критици определят този референдум като начин за Ердоган да поеме пълната власт над Турция. 

Видео: Масов бой в турския парламент заради промените в конституцията

Източник: в. "Сега", Би Би Си