Критиките на турския президент идват от забраната за провеждане на негови митинги в Германия

Отказът на германските власти да разрешат на Турция и нейния президент Реджеп Ердоган да организират митинги за агитация за референдума в южната ни съседка, който ще позволи разширяване на президентските правомощия, доведе до остра критика от страна на самия Ердоган, който сравни забраната с "нацистки практики".

"Вашите практики не се различават от тези на нацистите. Мислех, че Германия се е отказала отдавна от тези действия, но сме се заблуждавали. Вие ни давате уроци по демокрация, а после пречите на минстрите от тази страна да говорят там", каза Ердоган на митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума за конституционните промени, цитиран от АФП.

Виж още: Референдум в Турция решава дали да се даде на Ердоган абсолютната власт

Миналата седмица в четвъртък и петък в Германия отмениха планирани митинги в подкрепа на референдума в Турция с участието на турски министри. Ердоган обвини, че зад това стои несъгласие с въпроса на общественото допитване, което ще концентрира властта в него.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас определи като "нелепи, злобни и неправдоподобни" тези обвинения на Ердоган. Според Маас митингите в старана са били отменени, главно поради съображения за сигурност. 

"Ердоган иска да ни провокира. Трябва да внимаваме да не се поддадем на тази провокация", каза Маас.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Министърът подчерта, че Берлин няма желание да изостря дипломатическия спор, и добави, че не подкрепя обща забрана за публични изяви на турски министри в Германия.

Междувременно турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи присъства вчера на събиране в хотел в Кьолн, след като други две събития бяха отменени. В своята реч пред около 300 поддръжници той засегна напрежението между правителствата на двете страни, без да споменава конкретно Германия.

"Ние не позволяваме на никого да ни казва какво да правим и какво не", заяви Зейбекчи.

В същото време той каза, че турците, които са в Германия, живеят "в страна, която е наш приятел". Преди това Зейбекчи присъства на концерт в Леверкузен.

Видео: Масов бой в турския парламент заради промените в конституцията

На фона на това изостряне на отношемията между Берлин и Анкара обаче бе изказване на турския премиер Бинали Йълдъръм, който съобщи, че е имал "плодотворен разговор" с гелманския канцлер Ангела Меркел и в сряда министри от двете правителства ще се срещнат, за да се разберат по спорните въпроси.

Източник: АФП