Парламентът на южната ни съседка прие да се направи референдум, който да приеме конституционните промени, даващи огромни правомощия на турския президент

Референдум определя дали турският държавен глава ще има изключително засилени правомощия, които му дават на практика почти абсолютна власт в държавата. До това се стигна, след като депутатуте в южната ни съседка приеха редица конституционни промени. 

Самите поправки в конституцията на страната предвиждат превръщането на Турция в президентска република. Освен това според тях на президента се позволява да запази връзките си с дадена политическа партия, докато е на власт, да да управлява с укази, прескачайки парламента и правителството, както и директно да назначава и уволнява министри и висши държавни служители. Специално за сегашния президент Реджеп Ердоган бе включена поправка, която ще му позволи да управлява до 2029 г., пише Ройтерс.

След гласуването в парламента промените трябва да бъдат одобрени на референдум, който вероятно ще се проведе през април. Референдумът изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешен.

Видео: Масов бой в турския парламент заради промените в конституцията

Според самия Ердоган ако се увеличи властта на президента в управлението на държавата, ще се осигури стабилност в страната и ще се предотврати връщането към крехките коалициите от миналото. 

Неговите опоненти опоненти обаче се страхуват, че по този начин управлението ще стане още по-авторитарно.

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, заяви след гласуването, че неговата партия ще се бори с промените в тяхната кампания за референдума. 

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

"Това е предателство към собствената история от страна на парламента. Нашите хора със сигурност ще попречат на играта, която се игра в парламента ... ще ходим от врата на врата, за да обясняваме това на нашите хора", добави Кълъчдароглу.

Прокюрдската Демократична партия на народите бойкотира гласуването, след като лидерът на парламентарната ѝ група бе арестуван.

Реджеп Ердоган е начело на Турция от 2003 г. насам, като до 2014 г. той беше премиер на страната, а след това стана президент, като въпреки ограничените правомощия на поста, той продължава да е водещата фигура в управлението на страната.

Източник: Ройтерс