Всяка година по света над 6 млн. души умират от заболявания, причинени от употребата на тютюн

Почти всеки трети българин пуши цигари ежедневно. Това показва проучване национално проучване на факторите на риска за здравето на нацията за периода до 2020 г., проведено от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) през 2015 г.

Проучването е част от глобалното изследване на Световната здравна организация (СЗО) за икономическите и здравни проблеми, свързани с употребата на тютюн в света.

Според българското изследване 37% от възрастното население в страната пуши цигари. Като цяло пушат по-малък брой жени - 33% в сравнение с мъжете - 42%. Почти всеки трети от анкетираните е ежедневен пушач - 59% от мъжете и 57% от жените пушат всекидневно.

По-голямата част от жените пушат по около 10 цигари дневно, а мъжете - по около 15 цигари дневно. Хората, които пушат от 26 години и повече, са около 37%. И при двата пола пушещите по над 20 цигари дневно са около 2%. 

Виж още: Какво се случва с организма ни, след като откажем цигарите

Преобладаващата част от анкетираните са пропушили на 16-20 годишна възраст - 59% мъже и 57% жени. Започнали са да пушат на възраст под 15 години са съответно 21% от мъжете и 13% от жените у нас.

Според изследването обаче само един от пет пушачи има желание да спре с цигарите - 20% от жените и 22% от мъжете. По-тревожен обаче обаче фактът, че около половината от пушачите въобще не желаят да откажат цигарите. Никотинова зависимост се установява при 56% от пушачите, които съобщават, че запалват първата цигара през първите 30 минути след събуждане от сън - 56% от мъжете и 49% от жените. Сред отказалите цигарите преобладават мъжете над 45-годишна възраст и жените между 25 и 54 г.

Виж още: 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален, отчита още докладът на центъра по обществено здраве. Основните данни показват тревожни факти и тенденции във връзка с подрастващото поколение у нас - над 30% от българските ученици са правили опити да пушат цигари. Относителният дял на момичетата, експериментирали с цигарите е по-висок от този на момчетата - 40% срещу 35%.

Освен това 28% от момичетата и 21% от момчетата са и настоящи пушачи. Тютюнопушенето е значително по-разпространено сред младежите между 15 и 19 години - 38%, отколкото сред тези на 10-14 години - едва 6%. Сред пушачите на възраст 10-14 г. преобладават момчетата, а сред тези на 15-19 г. - момичетата.

Всяка година по света над 6 млн. души умират от заболявания, причинени от употребата на тютюн, а към 2030 г. се очаква техният брой да достигне 10 млн. и тютюнопушенето да се превърне във водеща самостоятелна причина за смърт в световен мащаб. Това се казва в ново проучване на .

Според данни от анализа - в Европейския регион на СЗО тютюнопушенето формира около 12% от глобалното бреме на болестите и е причина до 20% от всички смъртни случаи. За България тези показатели са съответно 13 и 12%.

Виж още: Колко ни костват вредните навици

Изследването на СЗО отчита, че пушачите са изправени пред три пъти по-висок риск от смърт в сравнение с непушачите, което води до загуба на най-малко на едно десетилетие от живота на всеки страстен пушач. Ако страстен пушач се откаже от цигарите на 40-годишна възраст, той прибавя поне още 10 години живот, сочи анализът. 

Спирането на цигарите на 50-годишна възраст прибавя нови 6 години живот, а на 60-годишна възраст - нови 4 или 5 години живот.

Виж още: Как да спрете цигарите за 10 дни

Източник: "Дарик"