До 2030 г. се очаква в следствие на тютюнопушенето годишно да умират по 8 млн. души, а разходите за глобалната икономика да достигнат до 1 трилион долара

До 2030 г. годишните разходи на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, се очаква да надвишат 1 трилион долара, а пушенето да убива с 30% повече хора в сравнение със сега. Това сочи проучване на Световната здравна организация и американския Национален институт за борба с рака, цитирано от Ройтерс.

В доклада се казва, че разходите далеч превишават глобалните приходи от данъците над тютюна, оценени от СЗО на около 269 милиарда долара през 2013-2014 г.

"Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нараснат от около 6 млн. годишно на около 8 млн. през 2030 г. Над 80% от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в проучването.

Виж още: 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене

Близо 80% от пушачите живеят в тези страни, а като цяло общият брой на пушачите в света се увеличава. Според здравни експерти тютюнопушенето причинява най-голям брой смъртни случаи в света, които биха могли да се предотвратят.

Според проучването от 688 страници, за което са дали принос около 70 учени, "тютюнопушенето предизвиква около 1 трилион долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност".

Виж още: Колко ни костват вредните навици

Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са използвали ефикасно тези инструменти. "Опасенията на правителствата, че контролът над тютюнопушенето ще има вредно влияние над икономиката, не са подкрепени с доказателства. Науката казва ясно: сега е време за действия", се казва в доклада.

Виж още: Как да спрете цигарите за 10 дни

Сред евтините и ефикасни начини за намаляване на тютюнопушенето са повишаване на цените и акцизите над тютюна, цялостна политика за ограничаване на пушенето, пълна забрана над рекламата на тютюневи изделия и предупреждения на цигарените опаковки, се казва в доклада.

По оценка на СЗО правителствата са похарчили по-малко от 1 милиард долара за контрол над тютюна през 2013-2014 г., добавя Ройтерс.

Източник: Би Ти Ви, Ройтерс