Философът и социолог, който бе глас на бедните, пострадали от глобализацията, си замина на 91-годишна възраст

Един от големите социолози и философи на нашето време - проф. Зигмунт Бауман, почина на 91 години, съобщава "Ню Йорк таймс".

Бауман е издъхнал в дома си в Лийдс, Англия, заобиколен от семейството си, съобщава професорът по философия и приятел на Бауман Анна Зайдлер-Янишевска, цитирана от "Ню Йорк Таймс".

Бауман е професор по социология в Университета в Лийдс. От 1971 г. живее в Англия. Той е известен с работата си по въпросите за модерността и постмодерността, Холокоста, консуматорството, глобализацията и ролята на човека в днешния свят. Зигмунт Бауман беше силен глас на бедните, чийто живот е бил преобърнат от глобализацията.

На фокус в неговите текстове стои тезата, че човек може да живее достойно, взимайки етически решения. Автор е на над 50 книги, сред които "Модерност и Холокост", "Живот във фрагменти (есета за постмодерната нравственост)" и "Общността - търсене на безопасност в несигурния свят".

В България Бауман стана по-известен с книгата си "Глобализацията: последиците за човека", в която развива тезата, че глобализацията е новото човешко бреме. През 2012 г. Бауман изнесе лекция в Софийския университет на тема "Какво ѝ е "централното" на Централна Европа".

Роден е през 1925 г. в Полша. През 1939 г. семейството му бяга на изток към Съветския съюз, след като нацистите влизат в Полша. Бауман отива да служи в контролирана от СССР Първа полска армия, като инструктор по политическо обучение. Той взима участие в битките при Колберг (сега Колобжег) и битката при Берлин.

През 1945 г. е награден с полския военен кръст за доблест.

Видео от неговата лекция в Софийски университет от 2012 г.: