Съюзът на българските автомобилисти предупреждава за опасни течности за чистачки с високо съдържание на метанол

Можем ли да се доверим на течността за чистачки, която се продава по магазините у нас? В случая е по-добре да внимаваме. За опасни течности за чистачки, съдържащи огромно количество от токсичния метанол, алармират от Съюза на българските автомобилисти.

В България в една бутилка течност за чистачките съдържанието на метанол може да достигне до 30%. За сравнение в държави като Германия, Дания и някои други страни-членки на Европейския съюз, има ограничение метанолът да не превишава 3% от съдържанието в бутилката. 

Метанолът може да влезе през вентилационната система на колата. Когато използваме парно, докато шофираме, и пръскаме в този момент препарата, парите от него влизат директно в купето. 

"Метанолът е ерозолна течност и е опасна за нашето здраве. Получава се главоболие, повръщане. При поглъщане води до смърт, а при впръскване в очите - до ослепяване", коментира Малинка Бендаренко от Съюза на българските автомобилисти пред Нова телевизия.

Виж още: Как да подготвим колата си за зимата

"Токсичната доза на метиловият спирт е около 30-35 мл в зависимост колко е разредена неговата течност. В чистачките течността не е толкова силна. Инхалационно отравяне се получава при производствени аварии. Децата често го мислят за лимонада и могат да се натровят. Метиловият алкохол се резгражда до формалдехид и мравчена киселина. Само при вдишване не съществува опасност за живота на хората. Когато се получи отравяне с метанол първо започват да ви сърбят очите", предупреждава проф. Никола Александров.

"Тези течности задължително трябва да са с "умна" капачка, която ще се отвори трудно от едно дете. Масово на бутилките с течности за чистачките пише, че вреден и опасен при поглъщане", добави Малинка Бендаренко от Съюза на българските автомобилисти.

Източник: Нова телевизия