Според магистратите няма доказателства, че той може да повлияе на разпитването на свидетели

Кметът на Пловдив Иван Тотев бе върнат на поста си след решение на Апелативния съд. Според магистратите няма доказателства, че той може да повлияе на разпитването на свидетели. До момента Тотев е съдействал напълно за разследването, предаде Би Ти Ви.

В началото на миналата седмица Тотев бе отстранен от длъжност с решение на Пловдивския окръжен съд по искане на Софийската градска прокуратура, докато е в ход досъдебното производство срещу него.

Държавното обвинение настояваше тогава, че 90% от свидетелите по разследването във връзка с новия пловдивски зоопарк са в йерархична зависимост от градоначалника, на когото е наложена и мярка за неотклонение 20 хил. лева парична гаранция.

Според Софийската градска прокуратура Тотев е извършил престъпления по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер 1 млн. лв. Той заема поста от 2011 г. като кандидат на ГЕРБ.

Виж още: Пловдив строи най-модерния зоопарк у нас

Изграждането на зоокът в Пловдив е било възложено с пряко договаряне, а не с провеждане на обществена поръчка. Това се е случило в периода 30 април-17 ноември 2014 г., когато в качеството си на кмет Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на зоокъта. 

"Процедурата била проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура била проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на "Зоокът" - Пловдив, с изпълнителя "Запрянови 03" ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 млн. лв. В този размер е и щетата за община Пловдив", твърди прокуратурата.

Разследването е започнало миналата година, а с разрешение на главния прокурор се води от Софийската градска прокуратура.

Самият кмет на Пловдив коментира миналата седмица, че няма от какво да се притеснява, но отказа да говори повече по темата, докато трае досъдебното производство. В последния момент той се опита да избегне отстраняването си от длъжност, като излезе в едномесечен отпуск до 15 февруари, за да не влияе на разследването.

Адвокат Красимир Елдъров беше категоричен, че ще обжалва днешното решение на окръжните магистрати пред апелативния съд. Следващото заседание е насрочено за 24 януари, съобщи БНР.