Не е само заради сушито и рамена

Японците имат славата на едни от най-здравите, дълголетни нации. Японките се славят като хубави, стройни и слаби жени, които запазват младежкия си вид до късна възраст.

Канадката Катрин Гронър разказва как години наред се борила с излишното си тегло. Озовала в Токио  и наблюдавайки хората там и техния начин на живот, придобила навици, които й помогнали да добие желаното тегло и форма.

"Ние съсредоточаваме вниманието си върху приема на въглехидрати или калории и изпускаме главното: тялото ни се стреми към здраве и ако се вслушаме в него, по-лесно ще излезем на правилния път", пише тя.

Това обаче няма да стане докато го измъчваме с изтощителни диети или физически натоварвания. И така, наблюдавайки японския начин на живот, Гронър добива навици, напълно приложими към западния начин на живот и изнамира четирите правила, които й помагат да отслабне.

1. Ако тренираш като сумо борец, ще изглеждаш като сумо борец

Не прекалявайте с тренировките. Какъв е режимът на сумо борците? Те стават, пропускат закуската и се отдават на тежки физически занимания, после ядат обилно и след кратка дрямка повтарят цикъла.

Спомнете си сега какъв апетит ви се отваря след тежа тренировка, как се награждавате за положените усилия с голяма порция, а после ви се доспива.

Друг минус на тежките тренировки е хипервентилацията. Спокойното гладко дишане дава сигнал на тялото, че всичко е наред и то може да пристъпи към изгаряне на излишните мазнини. Но ако дишането се учести, организмът може да го приеме като сигнал, че нещо не е наред и той има нужда от бърза доза енергия - едно шоколадче например или пък две.

По какво да разберем дали тренираме правилно?

Ако след упражнения от глад ви иде да изядете ръката си, това е сигнал, че се претоварвате.

2. Топлината - това е живот

Тук нещата малко приличат на логически силогизъм - топлината е живот, а храната е енергията, която ни е нужна, за да живеем.

Храната, която дава плод през лятото, помага на тялото да се приспособи към жегите и да се охлажда. Зимната храна съдържа повече калории, за да помогне на тялото да съхрани колкото се може повече топлина.

Много диетолози съветват винаги да се поемат колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци.

Безспорно те са полезни, но голямото количество сурова храна, която поглъщаме, охлажда тялото и после то отново има нужда от храна, за да се сгрее. И се получава така, че колкото повече ядете, толкова повече ви се яде.

Да, когато варим, печем или мариноваме зеленчуците, губим част от витамините им, но затова пък си осигуряваме повече топлина, а следователно и храна за тялото.

3. Пиенето на течности по време на хранене не е полезно

Звучи като ново двайсет за западния начин на живот, та нима досега не ни съветваха да пием вода по време на хранене?

В Япония е точно обратното - никой не пие вода по време на ядене - първо, защото охлажда тялото и после, понеже не влияе добре на преработването на храната. Обяснението е следното: водата неутрализира киселината, която стомахът отделя, за да преработи поетата храна, в резултат на това ортганизмът отделя повече енергия за този процес и скоро пак огладняваме.

Нужните течности за организма можем да си набавим и чрез храната - ядейки например повече супа (Японците обожават супите). Също така е добре да избягваме нещата, които обезводняват тялото - твърде много кафе и ли цигари.

4. Топлата вана удължава живота

В Япония топлата баня в края на деня традиционно се смята за основно човешко право. И най-бедният може да си я позволи.

Топлата баня отпуска мускулите и подобрява циркулацията на кръвта. Тя изчиства кожата и спомага храносмилането. Идеалната температура е 38-40 градуса.

Свикнали сме да гледаме на отслабването като на непрестанна борба с калориите, затова част от тези съвети звучат странно. Вижте обаче японците - това е нация от прекрасно изглеждащи хора, голяма част от които достигат пределна възраст в изключително добра форма. Може и да е дошло времето да спрем да откриваме топлата вода и да погледнем към онези, които умеят да живеят в хармония.

Източник: Adme.ru