Проектът за реконструкция и разширение е на стойност 4,5 млн. лева, а сред обитателите, които ще се настанят там, са видри, розово фламинго, сурикати, капуцини, камили, муфлони, щрауси и диви котки

Пловдивската зоологическа градина предстои да стане най-модерната в България. Проектът за нейното реконструиране и разширяване е на стойност 4,5 млн. лв. и е съобразен с високите изисквания, които следват от членството ни в ЕС, обясняват от общината.

Очаква се следващата есен новият зоопарк да приеме първите си посетители.

Фотогалерия: Зоопаркът във Виена

От юли 2008 г. зоокътът в Пловдив е затворен, тъй като не бяха изпълнени многобройните предписания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и лицензът беше отнет, припомня кметът на града инж. Иван Тотев, който преди няколко дни направи първата копка.

Предвижда се от сегашните 9 декара територията на зоологическата градина в западната част на града да нарасне до 40 декара, обясняват от общината. 22 хабитата ще приютят животните при условия, близки до природните, които не създават препятствия между посетителите и питомците, а позволяват близък контакт.

Фотогалерия: Проектът за бъдещия зоопарк на Пловдив

Вместо 80 квадрата мечките ще обитават 3000 кв. м площ с изкуствено езеро, а обиталището на вълците се разширява стократно - от 9 на 900 кв. м. Атракции като приключенски тунел ще отвеждат до средата на хабитата.

Освен старите обитатели, които са временно са преместени в други зооградини, се очакват нови животни, между тях: младо семейство мечки (на мястото на пенсионираната в Белица двойка), повече вълци, розово фламинго, бизони, камили, бронзова пуйка, наподобяващата заек патагонска мара, както и един от симпатичните и атрактивни видове - азиатски видри.

Екологични детски площадки и кафенета също ще се впишат сред атракциите, а паркингът пред зоопарка ще осигури достъпност до мястото, което трябва да се превърне в един от важните туристически маршрути в европейската столица на културата за 2019 г.

Фотогалерия: Бебета животни

Срокът за изпълнение е 180 дни след откриването на строителната площадка, като преди това трябва да се премахнат старите съоръжения и да се изгради външната инфраструктура и връзки.

Комплексът ще включва и двуетажна сграда с аквариум, 5D кино, кафене, административни помещения, тераса и зала с панорамна гледка към зоопарка и гребния канал, който е част от Спортния комплекс за предолимпийска подготовка.

В района ще бъде реализиран и проектът за втори гребен канал, който включва зона за активен отдих и защитен парк, част от територия под закрилата на "Натура 2000".

Обиталището на козирозите, поглед от въздуха. 3D визуализация: Община Пловдив (Plovdiv.bg)

Виж още: Изнасяме лъвове в чужбина