В българските зоопаркове има твърде много диви котки

Зоологическите градини съществуват като цяло по две причини - от една страна, да видят диви животни, без да се налага да ходят по диви места, и от друга страна, да се запазят някои животински видове, макар и в контролирано положение. Това обаче се превръща в проблем, ако условията на отглеждане на тези животни са лоши.

Затова се налага и да изнасяме животни за чужди зоопаркове. Три лъва и един тигър от български зоологически градини са отпътували за Южна Африка. Това обаче няма да бъде еднократен акт и износът на тези животни няма да спре. За това предупреди Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи", цитиран от в. "Преса".

Той заяви, че зоологическите градини в България са не само много на брой, но и гъмжат от лъвове, тигри и ягуари.

В момента у нас се отглеждат 30 лъва, като само в зоологическата градина на Разград има седем. Условията за отглеждането им на повечето места са мизерни, а животните са оставени да се чифтосват. Това се случва дори между братя и сестри, което е недопустимо, коментира Гечев.

Според Руслан Сербезов от Министерството на околната среда и водите в българските зоопаркове има твърде много диви котки, които не само са опасни, но и отглеждането им изисква много средства.

Средно на ден един лъв изяжда по 5 кг месо. За отопление през зимата има нужда още от средства за отопление, лекарства, ваксини и медицински прегледи. Всичко това са разходи, които тегнат на общините, затова популацията трябва да бъде намалена поне наполовина.

В момента подходящи условия за отглеждане на красивите, но скъпи животни, има само в София, Стара Загора и Плевен, алармират експертите.