Парапетите му допреди няколко месеца бяха туристическа атракция, но властите във френската столица слагат край на обичая да заключваме любовта си с катинари

Мостът на изкуствата (Пон дез Ар) в Париж, известен най-вече с хилядите катинари, окачени по перилата му от двойки, които се вричат във вечна любов, вече е оборудван със "защита срещу влюбените", съобщава Brat-bg.com.

Стара традиция е двойката, която иска да бъде заедно до гроб, да закачи на парапета на моста катинар с имената си - а ключа да изхвърли в реката.

Фотогалерия: Заключете любовта си с катинар

През юни обаче перилата на моста не издържаха "любовната тежест" от около 7,5 тона и рухнаха в Сена. След ремонта им, за да бъде опазена градската забележителност от тежкия товар, бе решено парапетите да бъдат изолирани с PVC плоскости, които спират достъпа и не позвляват на тях да бъде закачено каквото и да било.

Мостът на изкуствата е построен по заповед на Наполеон. Желязната конструкция над Сена свързва Института на Франция с Лувъра.

Днес 155-метровият мост е пешеходна зона, а градската управа подхвана кампанията "Любов без катинари" (Love Without Locks), която насърчава влюбените да увековечат връзката си със селфита.