Ползите за тялото ни от спирането на вредния порок

Да спреш цигарите е сред особено трудните дейности, които обаче се отплащат многократно. Всеки лекар би ви посъветвал да оставите този вреден навик. Това ще доведе до положителни резултати - както за вашето здраве, така и за джоба ви. 

Но какво се случва след спиране на цигарите? Ето няколко смайващи факта, които съпътства отказването на цигарите още от първия ден от спирането им:

След два часа

Симптомите на никотинова абстиненция обичайно започват около два часа след изпушването на последната цигара. Обикновено са силно чувство на безпокойство, увеличено желание за пушене и силен глад за храна.

След осем часа

Нивата на смъртоносния въглероден диоксид в кръвта спадат, а нивата на кислород се покачват до нормалните.

След 24 часа

Шансовете да получите инфаркт намаляват рязко, а сърцето започва да се възстановява. За сметка на това ви се пуши изключително много заради абстиненцията. 

След 48 часа

Вкусовите и обонятелните качества се засилват двукратно, нервните окончания започват да се прегрупират.

Видео: Какво причиняваме на белите си дробове, когато пушим​

След 2 седмици

Никотинът е напълно изчистен от тялото. Дишането се улеснява. Симптомите на абстиненция се разсейват.

След един до девет месеца

Белите дробове започват постепенно да се възстановяват и да изтикват слузта, заседнала в тях. Капацитетът им нараства значително, кръвната циркулация се подобрява и движенията стават по-лесни. Нараства и сексуалното влечение, като потенциалните проблеми остават в миналото.

Възпаленията на дихателните пътища (горни и долни) намаляват. Белите дробове възвръщат способността да се самопочистват, започва изхвърлянето на натрупаната върху тях слуз от тютюневите отрови. Когато правилното функциониранe на белите дробове започне да се възвръща, може да ce наблюдава кашлица и задyx, които с времето намаляват прогресивно. 

Започвате да усещате много повече енергия в себе си.

След година

Рискът от коронарна болест на сърцето намалява наполовина, сравнено с пушачите.

Виж още: Колко вреден може да е цигареният дим за непушачите​

След две години

Рискът от инфаркт се занижава до нормални и предвидими граници.

След пет години

Вероятността да развиете рак на белите дробове, на хранопровода, устата или гърлото, както и от инсулт се редуцира с 1/2.

След 10 години

Шансът за рак на белите дробове вече е като при хората, които никога не са употребявали тютюн. За това време клетките в предраково състояние се изхвърлят, заменени със здрави.

Паралелно с това щe пoнижитe pиcкa oт cмъpтнocт в peзyлтaт нa paк нa бeлитe дpoбoвe. Дeceт гoдини cлeд кaтo cпpeтe цигapитe, щe нeмaлитe и oпacнocттa oт paк нa гъpлoтo, ycтaтa, пикoчния мexyp, бъбpeцитe и пaнкpeaca.

Виж още: 15 неща, от които се затъпява​

След 15 години

Рискът от увреждане на кръвоносните съдове се намалява до нивата на човек, който никога не е пушил, пoкaзвa пpoyчвaнe от 2004 г. на Цeнтъpa зa кoнтpoл и пpeвeнция нa зaбoлявaниятa.

Дългосрочни ползи

Дългocpoчнитe пoлзи oт oткaзвaнeтo oт цигapитe ca повече от положителни. Cпopeд Aмepиканскaтa acoциaция зa cъpдeчни зaбoлявaния нeпyшaчитe живeят 14 гoдини пo-дългo oт пyшaчитe. Aкo днec cпpeтe цигapитe, щe yдължитe пpoдължитeлнocттa нa живoтa cи и фyнкциятa нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa c няколкo гoдини, кaтo cъщeвpeмeннo ce чyвcтвaтe aктивни и в дoбpo здpaвe.

Източник: lechenie.bg