Световният икономически форум прави смела прогноза за бъдещето на човечеството и технологиите

Преди 15 години светът беше безкрайно различен. Интернет тепърва си пробиваше път към домовете на хората. Нямаше смартфони, компютрите все още не бяха толкова масово разпространени и далеч не бяха толкова мощни. Нямаше социални мрежи, YouTube, а да свалиш mp3-ка беше нужно време.

Днес нещата изглеждат коренно по-различно. И следва да се запитаме какъв ще бъде светът след още 15 години? 

Световният икономически форум прави смела прогноза, съдържаща изкуствени сърца, отпечатани с 3D-принтер, масово вегетарианство, край на шопинг моловете, космически туризъм и т.н., съобщава Нова телевизия.

Видео: Защо Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

Картината, която рисуват тези прогнози изглежда доста невероятна, но не и невъзможна.

Комуникациите и транспортът ще са толкова евтини, че няма да има необходимост да притежаваме кола. Пазаруването в мола ще изчезне, тъй като ще купуваме през телефона. Телефонът сам по себе си ще е с вграден чип в ръката ни.

Коренна промяна ни чака в здравеопазването, тъй като технологиите ще позволяват машини да изработват нашите вътрешни органи. 

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?​

Месото в бъдещето

Обрат се предвижда и в хранителните навици на хората. Месото няма да е на пиедестал, както в момента. Сега американецът изяжда средно 120 килограма месо годишно, австралиецът - 113 кг. Българинът консумира средно 53 килограма месо на година.  След 15 години натуралното месо ще е по-скоро изключение, отколкото ежедневно ястие. Заради екологични и икономически причини броят на животните, отглеждани за месо, ще намалее драстично. 

Видео: Ако всички на планетата станем вегетарианци...

Астрофизикът Владимир Божилов обяснява, че дори днес може да се поръча пържола, "отгледана" от стволови клетки на крава, но ястието има солената цена от 1000 долара.

Ученият обаче е убеден, че в близките 10-12 години тя ще падне до между три и пет долара.

Медицината

Вероятно ни очакват значителни промени и в медицината. Ако човечеството се храни здравословно, а роботите поемат най-рисковите професии, в болница ще се влиза рядко, а когато това се случи, лечението ще е съвсем различно, сочат прогнозите. Според Божилов нанороботи ще лекуват нашите клетки, без да поглъщаме лекарства.  

А в свободното си време след петнадесет години всеки от нас ще пътува и то до далечни дестинации, ако желае. 

Виж още: До 39 години роботите ще се изравнят по брой с хората

"Голяма част от хората ще могат да си позволят да прекарат почивка на Луната или поне да обиколят Земята", смята Божилов. А прогнозите на Световния икономически форум са още по-смели - до 2030 г. човекът ще успее да стигне до Марс.

Източник: Нова телевизия