Би Би Си коментира може ли изкуственият интелект да ни отнеме работното място - и предлага да проверим с интерактивен тест

Около 35% от днешните професии във Великобритания могат да бъдат компютъризирани до такава степен, че през следващите 20 години да ги вършат не хора, а изкуствен интелект, показва изследване на университета в "Оксфорд" и  "Делойт". По техните данни от Би Би Си са разработили онлайн тест, който показва застрашено ли е работното ви място.

Под внимание са взети девет ключови умения, необходими за изпълняване на служебните задължения: социална възприемчивост; подпомагане и грижа за други хора; самобитност; майсторство; сръчност на пръстите; ръчна изработка; нуждата да се работи в тясно пространство с многолюдно обкръжение.

Виж още: Рей Кърцуайл за творчеството и как технологиите ще ни направят по-креативни

Резултатите сочат, че ако седите на бюро, карате такси или пренасяте строителни материали, има реална опасност да бъдете изместен от изкуственият интелект на машините.

Това обаче не се отнася за журналистическия труд - рискът там е едва 8% и се отнася за сфери като корпоративните финансови отчети, разпространявани от "Форбс", и спортната статистика на информационните агенции. 

Компании като Narrative Science предлагат софтуера от сорта на Quill, който е в състояние да превърне голите цифри в нещо разбираемо. Според главния им учен Кристиан Хамънд след 15 години 90% от новините ще се пишат от машини - но това не значи, че ще бъдат съкратени 90% от журналистите.

Виж още: Роботи пишат новини

Просто обхватът на новините ще се разшири, а журналистите няма да се товарят със създаването на текстове по сухи данни - ще го правят машините, уточнява той пред Би Би Си.

Подобно проучване впрочем вече е осъществявано и в САЩ. "Бостън консултинг груп" прогнозира, че до 2025 г. до 1/4 от работните места ще бъдат заети от умен софтуер или роботи.

Видео: Роботи свирят на китара и разказват вицове на изложението в Токио

В държавата с най-многобройно население в света - Китай, вече се подготвят за откриването на първата фабрика, където ще се трудят само роботи. Там работната ръка наброява 1800 души, от които според плановете на управата ще бъдат съкратени 90%.

За около година, от миналия септември насам, над 500 предприятия в индустриалния град Дунгуан са инвестирали в роботи 4,2 млрд. юана (почти 600 млн. евро), за да заменят с тях повече от 30 хил. работници.

"Фокскон", които произвеждат електронни устройства като iPhone на "Епъл", също планират "армия от роботи", макар техните амбиции да са малко по-скромни - 30% роботизиране на работната ръка през следващите пет години, отбелязва Би Би Си.

Дори барманът душеприказчик може да стане застрашен от изчезване вид - на круизния кораб Anthem of the Seas наскоро беше инсталиран роботизираният бар Shakr Makr, разработен преди няколко години от Масачузетския технологичен институт.

Питиетата се поръчват чрез таблет, а менюто е неограничено и позволява на клиентите да забъркат коктейл по своя собствена рецепта. Роботизираната ръка разбърква напитката до готовност и я налива в пластмасова чаша (за да се избегне евентуално счупване).

Репортерът на Би Би Си, изпробвал двата вида коктейли на борда, обаче споделя, че на "изкуственото" питие му липсва щипката дързост, на която е способен истинският барман, докато добавя последни щрихи в чашата ви - например няколко капки лимон. 

Виж още: Джуджетата на "Амазон" са роботи

Както гледахме в анимацията "УОЛ-И", заради роботите хората наистина може да няма да имат какво да вършат. Подобна прогноза прави и Мартин Форд, автор на книгата Rise of the Robots (Възходът на роботите). Той прогнозира, че ако бизнесът не направи радикални промени, като предложи на хората си гарантиран базов доход, сме изправени пред масова безработица и икономически срив.

Надявам се, че учителите, лекарите и съдиите ще останат човеци, защото понякога човек се нуждае да поговори с някого, заключава пред Би Би Си Нело Кристианини, преподавател по изкуствен интелект в университета на Бристъл.

В крайна сметка общуването с колегите е част от всекидневието, а на роботите не можем да разчитаме да се включат в офисните шеги и закачки.

Виж още: Роботите мажоретки не стават за секссимволи

Източник: Би Би Си