Обикновено сме свикнали мажоретките да бъдат стройни, атлетични девойки, които веят коси и помпони в паузите на спортни събития

Механизираните мажоретки на японската компания "Мурата манифакчъринг" обаче не напомнят посестримите си от спортните терени, а по-скоро приличат на куклите неваляшки.

Те са високи само 36 см, а теглото им е 1,5 кг - колкото голяма бутилка минерална вода. Възрастта им също е малка - водят се ученици от началния курс. Очите и помпоните им могат да светят във всякакви цветове. Имат енергия за един час, т.е. до второто полувреме на футболен мач. Развиват скорост до 30 см в секунда, но засега са ограничени да се движат на площ 4х4 м.

Виж още: Нов опит на роботите да влязат в дома ви

Новите роботизирани кукли съставят миниатюрен отбор, който използва най-новите комуникационни технологии и сензори, прилагани в автомобилите и дигиталните камери, а чрез усъвършенствана технология за групов контрол се постига стабилност и безупречен синхрон в танца.

За разлика от предшествениците си, които караха велосипеди, мажоретките се придвижват благодарение на топчето в основата си. Всеки от роботите е оборудван с четири инфрачервени сензора и пет ултразвукови микрофона, които усещат заобикалящите ги предмети дори в тъмното.

Като отчита разликата в скоростите на звуковите и светлинните вълни, системата е в състояние да определи относителното местоположение на роботите в рамките на 16 кв. метра, обясняват от компанията.

Видео: Сега пък "Героичната шесторк"

С помощта на изследователи от университета на Киото е доразвита и технологията за групов контрол, която позволява 10-те робота да не се сблъскат помежду си. Същата безжична технология след време може да се използва за по-безопасни и ефикасни превозни средства и транспортна инфраструктура, надяват се разработчиците.

Вицепрезидентът на "Мурата" Юичи Коджима обяснява, че основна цел на разработката им е да насърчи децата и младите хора да усъвърщенстват технологиите в бъдеще.

Виж още: Как си представяме бъдещето

Първият им робот Murata Boy датира от 1991-ва, новата му версия се появява през 2005 г., а три години по-късно на света е представена и Murata Girl. Мажоретките ще бъдат показани на предстоящото изложение CEATEC 2014 в Токио от 7 до 11 октомври.

Роботите момче и момиче, които балансират съответно върху двуколесен и едноколесен велосипед, са предшествениците на миниатюрните мажоретки

Виж още: Робот за оплождане "ин витро" показват в Пловдив