За най-голямата онлайн книжарница вече се трудят и хиляди роботи (видео)

Ако Amazon.com е съвременният Дядо Коледа, неговите джуджета и елфи, които подготвят подаръците в работилницата му, не са само хора.

В складовете от осмо поколение за компанията вече се трудят и над 15 хил. робота "Кива", които са натоварени с тежката задача да разнасят палетите със стоки из огромните халета.

Гигантът, който тази година отпразнува 20-ия си рожден ден, разполага с 10 такива свръхмодерни центъра за доставки из целите Съединени щати. 

Виж още: Футуристичните офиси на Amazon

Освен "Кива", там експлоатират и една от най-големите роботизирани ръце в света - Robo-Stow, която повдига и подрежда по-тежките товари.

Досега служителите трябвало да обикалят пеш из складовите площи, но сега роботите им спестяват навъртането на километраж и намаляват неколкократно времето, нужно за подготовка на пратките.

Един "Кива" е в състояние да носи до 340 кг, развива скорост до 6 км/'ч и разполага със сензори за движение, за да "вижда" препятствията по пътя си.

Виж още: Как си представяме бъдещето

Производителят им "Кива систъмс" е дъщерна фирма на "Амазон". Основана е през 2003-та от Мик Маунц, възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT) и "Харвард", работил за "Моторола", "Епъл" и "Уебван".

През 2012 г. Amazon.com придобиват компанията му срещу 775 млн. долара и впрягат технологията за своите нужди.

По празниците те ще наемат и 80 хил. сезонни работници, с 14% повече в сравнение с миналата година, като мнозина ще запазят местата си и след края на коледно-новогодишната пазарна треска.

Всяка секунда потребителите на сайта поръчват 426 артикула, разказва този репортаж на CNET.