През лятото най-голямата компания за електронна търговия навършва 20 години и междувременно изгражда новата си централа в Сиатъл

Комплексът, проектиран от архитектурната фирма Ен Би Би Джей (NBBJ), се простира на три карета в центъра на града, като идеята е да прилича повече на квартал, отколкото на офиси - с магазини на приземния етаж и градинки за разходка на кучета.

Най-впечатляващата част от проекта са трите сфери от стъкло и метал, като голямата ще достига близо 30 м височина и 40 м в диаметър, с две по-малки, но идентични постройки от двете страни.

Служителите вътре, 1800 на брой, ще работят на изобилие от дневна светлина, заобиколени от висящи градини, храсти и дори цели дървета, като в истинска ботаническа градина.

Консултантите по проекта обясняват, че по традиция фирмите гледат на офисите си просто като разход. Едва сега се появява тенденция това пространство да се възприема като придобивка, която може са се използва за поощряване на творческия подход към работата, за привличане и задържане на талантливи служители.

Сферите трябва да са готови до края на 2016-а, а останалата част от комплекса - след още година. Това ще позволи на компанията, за която понастоящем на пълен работен ден или почасово се трудят близо 100 хил. души, да наеме още над 10 000 служители в Сиатъл.

Около сферите ще се издигат три 38-етажни небостъргача, а за онези, които ходят на работа с колелета, се предвижда двупосочна велоалея.

Експерти коментират положително решението на "Амазон" да строят в центъра, а не в покрайнините, за да привлекат на работа градски хора, които предпочитат да не напускат градската среда. 

През юли се навършват 20 години от основането на компанията през 1994-та. Година по-късно е пусната онлайн книжарницата Amazon.com, а първите поръчки са разпращани до клиентите от гаража на Джеф Безос. Ето как е изглеждала и първата им офис сграда: