Най-добре платени са работещите в IT сектора

За последните пет години едва 46% от завършилите висшисти у нас заемат длъжност, за която трябва висше образование. Това е най-тревожният извод от рейтинговата класация на вузовете у нас, която представиха вчера от Министерството на образованието, пише в. "Преса".

Въпреки че безработицата сред завършилите университет е ниска - над 3%, младите хора масово извършват неквалифициран труд, коментира Георги Стойчев от институт "Отворено общество", където е изработена класацията.

Направленията с най-добро заплащане

С най-висок осигурителен доход у нас - средно 1510 лв., за поредна година са завършилите военно дело, но това са не повече от 500 души, поясни Стойчев. Според него реално най-добре платени са работещите в IT сектора.

Третата позиция е за занимаващите се с проучване и добив на полезни изкопаеми - 1274 лв., а на четвърто място са математиците, чийто осигурителен доход е 1242 лв. След тях се нареждат завършилите направление "Обществено здраве" с доход 1139 лв. Най-нисък осигурителен доход имат стоматолозите - 621 лв., които въпреки сравнително високите си заплати, предпочитат да се осигуряват на минималната ставка, поясниха от просветното ведомство.

Виж още: До няколко години се очаква глад за специалисти филолози

Най-висок процент от завършилите, които работят по специалността си са медиците и фармацевтите - 98% от дипломиралите се в подобно направление.