Зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика заяви, че това е ход, който цели да създаде паника в България

Отказването от "Южен поток" е само маневра, която да накара България да подпише при условията на Русия. Това мнение изрази депутатът от Реформаторския блок и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров пред Нова телевизия.

"Русия в никакъв случай няма да се откаже от "Южен поток"", заяви Димитров.

Защо отказването не е в интерес на Русия

"Това е тактически ход от страна на Владимир Путин и на Русия. В никакъв случай те не са се отказали от "Южен поток". Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба- това е "Син поток", който минава през Турция и той не може да бъде запълнен", коментира депутата.

Димитров заяви, че това не е нищо повече от тактически ход, който има за цел да увеличи натиска върху България и върху Европейската комисия за това да има "Южен поток", той да бъде построен и българското правителство да отстъпи.

Всяване на паника

"Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи "Южен поток". Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически ефективно за България", категоричен беше Димитров.