Владимир Путин обвини Европейския съюз и препоръча на България да иска компенсации

Русия спира проекта "Южен поток". Това стана ясно при посещението на руския президент Владимир Путин в Турция, предават световните агенции.

Путин обвини Европейския съюз за края на проекта, който заедно с тръбата "Северен поток" трябваше да заобиколи Украйна с доставките на газ за Европа, предаде "Ройтерс". Той дори посъветва България да поиска 400 млн. евро годишно компенсации от ЕС заради пропуснатите ползи.

Шеги, закачки и леки обиди

"С българските ми колеги сме говорили всичко, което е необходимо за Южен поток, че те ще го реализират, защото отговаря на националните им интереси. Но за съжаление това не се случи. Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, нека поиска от Европейския съюз да й възстанови пропуснатите ползи, които щяха да са поне 400 милиона евро годишно", заяви руският президент.

"Без очакваното разрешение от България би било нелепо да започнем строежа, да стигнем до Черноморския бряг и да спрем", каза Путин

Той обвини Европейския съюз за натиск върху България.

Виж още: Мартин Димитров: България няма нужда от поредния руски монопол

"Всички виждаме, че се поставят препятствия, за да се попречи на неговото осъществяване. Щом Европа не иска този газопровод, то той няма да бъде изграден. Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", заяви още Путин.

Той похвали последователната позиция на Анкара за "Южен поток" и каза, че Русия е готова да увеличи капацитета на "Син поток" или дори да построи нов газопровод за растящите нужди на Турция, което щяло да я превърне в енергиен център.

Тепърва ще има реакция по въпроса от страна на Европейския съюз.