Кандидатът за депутат от 24-ти МИР София говори пред Bulevard.bg за нередностите около "Южен поток", бъдещето на КТБ и важността на преференциалния вот

Мартин Димитров е добре познато лице в българската политика. Бивш председател на СДС и съпредседател на "Синята коалиция". Народен представител в 40-то и 41-то Народно събрание, а сега е трети в листата на "Реформаторския блок" за 24-ти МИР София. По професия е икономист. 

Пред Bulevard.bg Мартин Димитров говори за нередностите около проекта "Южен поток", бъдещето на КТБ и важността на преференциалния вот:

- Преференцията е доста спорен момент, най-вече в кампанията на Реформаторския блок. Голяма част от кандидатите агитират преференциално за себе си. Това недоверие към водача на листата ли е, или е по-скоро крачка към мажоритарен вот, където хората могат да избират личности, а не партии?

- Да имаш мислещи избиратели е предимство и отговорност. Вече има малко значение какви листи са предложили партиите. Поне половината от бъдещата парламентарна група на Реформаторите има шанс да бъде избрана преференциално, а това значително би увеличило общия резултат.

Аз съм трети в 24-ти МИР София и смятам чрез преференциална кампания да се опитам да получа личен вот, който да увеличи общия резултат на Реформаторите, а и да спомогне за вкарването на повече народни представители. През 2009 г. бях водач в този МИР и това беше единственото място в страната, където победихме БСП и пропорционално, и мажоритарно.

След протестите, които свалиха кабинета "Орешарски", България вече не е същата. Всяка власт трябва да е наясно, че е зорко следена и че може да последва същата съдба, ако се самозабрави и отклони от обществените очаквания. Силата на това гражданско общество още ще нараства. Те ще избират и ще изискват все повече от своите избраници и когато трябва - ще коригират и дори ще свалят и сменят.

- Какво Ви отличава от другите кандидати, както от другите партии, така и във вашата собствена листа?

- Попитайте кандидатите във вашия район каква конкретна работа за решаване на наболели проблеми на българското общество са свършили досега, в какви дебати са участвали, какви проектозакони са подготвили и тогава преценете кого да изберете. Ако един човек е ОТСЪСТВАЛ досега и му дадете вашето доверие, не очаквайте изведнъж да започне да работи. Проучете предложените кандидати и пренаредете всички листи, за които смятате, че има по-достойни хора, със същото внимание, с което избирате среда и училище за вашето дете и хирург за сложна операция.

По свършената работа ще ги познаете:
Вносител на десетки законодателни поправки в 40-то и 41-то Народно събрание, някои по-важни сред които са:
- Въвеждане на плосък данък от 10% за личните доходи;
- Въвеждане на 10% корпоративен данък;
- Намаляване на осигурителната тежест;
- Отмяна на задължителната военна служба и въвеждане на професионална армия
- Безплатен достъп до "Държавен вестник" в интернет;
- Въвеждане на задължителни изисквания за оценка на ползите и разходите за хората от законодателни промени преди тяхното въвеждане в практиката;
- Освобождаване на българите в чужбина от двойно облагане със здравни осигуровки;
- Улесняване на регистрацията на фирмите в търговския регистър;
- Опростяване на процедурите за създаването на ООД;
- Задължителна публичност на договорите, които засягат надделяващ обществен интерес (напр. "Газпром" и "Белене");
- Облекчаване на процедурите за регистрация по ДДС и съкращаване сроковете за връщане;
- Създаване на Сребърен фонд за подкрепа на пенсионната система;
- Мерки за въвеждане на програмно бюджетиране и отчетност на държавните разходи;
- Закриване на безмитните магазини;
- Разрешаване извършването на авансови плащания при дистанционни продажби;
- Внасяне и приемане на Закон за избягване на конфликта на интереси;
- Одобряване на мерки за подобряване на контрола върху разходваните публични средства.
- Въвеждане на фискални правила, ограничаващи разходите и бюджетния дефицит до 2% от БВП

- На какво искате да обърнете внимание в кампанията си, кои са основните ви приоритети?

• Трайна ориентация на България към ЕС и НАТО, включително противопоставяне на руската агресия и спиране на "Южен поток", както спряхме "Белене".
• Превръщане на еврофондовете в 300 000 устойчиви нови работни места
• Запазване на плоския данък и неувеличаване на данъците
• Лустрация за кадрите на Държавна сигурност
• Разследване до дъно на злоупотребите в Корпоративна търговска банка
• Пълна ревизия на кабинета „Орешарски”

- Още преди изборите вие говорите често за проекта "Южен поток". Заедно с Петър Славов разкрихте нередности по темата. Кои са главните проблеми в случая, които трябва да бъдат изяснени?

- Смятам, че националната ни сигурност е тежко пробита. Не мога да разбера защо прокуратурата още не се е намесила при наличието на серия от груби нарушения. Ако не бяхме ние, хората нямаше да разберат истината за "Южен поток". България няма нужда от поредния руски монопол, който ще води до високи цени на тока и парното. Цената на километър на "Южен поток" е с пъти по-висока от сравними проекти в ЕС. Тази седмица зададохме въпрос към БСП увеличена ли е цената по "Южен поток" с повече от 1 млрд. лева през последните месеци и ако това е така, какви са причините и КЪДЕ отиват парите!

Виж още: Дали ЕВН е завела дело срещу България с иск за над 1 млрд. лева?

- Какво е мнението Ви като икономист за бъдещето на КТБ? Трябва ли да се върви в посока оздравяване на банката и ако да, какви мерки трябва да се предприемат за оздравяването на банката?

- Проблемът с КТБ е напълно решим. Не е необходимо приемането на специално законодателство нито наливането на държавни пари в банката. Институциите, включително БНБ, до момента само забавят важните отговори. На първо място е важно да се определи съвсем точно колко са гарантираните депозити, защото всякакви преференциални условия, които се отклоняват от общите на банката, правят един депозит негарантиран от закона.

На следващо място - да се проследи от тези 3,5 млрд. лева с непълни кредитни досиета къде става все пак въпрос за кредити и какъв е процентът на злоупотребите. Задължително е наемането на компания за финансови разследвания, която не просто може да върне част от парите обратно, но и да предостави подробен списък със забърканите лица, на които да се търси отговорност за действията. Това ще бъде истинската операция "чисти ръце" в България.
4 Коментара

 1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Раде

  Мартинчо,хептен те е треснал менингита!!Докарай газ поне от два алтернативни източници,па тогаз говори за нечии монопол!!!Но не ни карай от страни от които нямаме тръба!!Единствено разумно твое предложение е -къде отиват парите от построяването на тази цена на тръбопровода????

 2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  България няма нужда нито от Маартин, нито от Касим....

 3. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Р.Райнов

  Този господин е много зле! Смешен е като Я.Янев, а си лъже безочливо, като г-н Б.Борисов!

 4. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  ПЕД...С ДОЛЕН,КАКВО ПРЕДЛАГАШ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ОТ ЕС И НАТО,КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ЛУСТРАЦИЯТА ИЛИ ПОВТАРЯШ ДИРЕКТИВИТЕ НА ИВ.КОСТОВ ,КОЙТО УКРАДЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА КРАДЕ БЪЛГАРИЯ !