Бизнесът в България се крепи на връзки и подкупи, каза проф. Дуранкев в специално интервю

Боян Дуранкев е български икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва специалността "Социално-икономическо планиране" във Висшия икономически институт (ВИИ) "Карл Маркс", сега Университет за национално и световно стопанство (УНСС), където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. - професор. Изпълнява длъжността главен секретар в УНСС.

- Проф. Дуранкев, БНБ обяви, че ще отпечата 60 млн. лева банкноти заради кризата в КТБ. Одобрявате ли тази мярка и така няма ли да се повиши инфлацията в страната?

- За щастие в тази новина няма открита или скрита драма с дългосрочен или стратегически характер. 

БНБ ще отпечата 60 млн. броя банкноти с номинали 10, 20 и 50 лева по причината, че в края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. 

Според съобщението "търсенето на налични пари от страна на банките" е отбелязало "значителен растеж". "Значителният растеж" мога да го сравня с ухапване от комар, но не и от пепелянка.

Тревога по отношение стабилността на лева или на банковата система може да възникне, ако става дума не за 60 млн. лв., а за над 300-500 млн. лв.

- Ще разберем ли някога кой е виновен за банковата криза в България и да очакваме ли в бъдеще подобни ситуации?

- Много скептично съм настроен точно по тази проблематика. И има причини това да е така.
Последните 25 години на прочутия "преход" като гъби изникнаха банки от нищото с хора от нищото, а след отлично организираната банкова криза през 1997 г. банките взеха да се прехвърлят като топче за пинг-понг от едни, слезли от управлението, към други, възкачили се върху него.

Банковата система бе уж "стабилизирана", докато в един момент някой ("Кой?!" - питам и аз) не пожела на безценица активите на КТБ - банка, която по основните показатели стоеше по-стабилно от няколко други.

Нека всички помислят - ако банка №1 може да бъде торпилирана за две-три седмици при пълното безхаберие на специални служби, прокуратура, ръководство на БНБ и правителство, какво може да се очаква за съдбата на относително по-нестабилните банки?!

Олигархичният ъндърграунд (или октопод) очевидно отдавна се е впил и в банковата ни система. Факт!

- Какви са реалните шансове хората да си получат парите?

- Зависи от резултатите от анализа, който се подготвя вече свръхпрекалено дълго, и от хора и институции, на които може да се има относително доверие.

Дори КТБ да бъде оздравена, голяма е опасността да започне пак бързо теглене на средства от нея и прехвърлянето им в други банки с по-чист имидж. КТБ е в нокдаун, трудно сама ще се изправи на крака.

Ако се окаже, че за КТБ спасение няма, то при строго спазване на европейското и националното законодателство гаранция за обезщетение има само за влоговете в размер до левовата равностойност на 100 000 евро. Но то ще е свързано с още около 2 млрд. лева нов държавен дълг, който ще се плаща от обикновените данъкоплатци. И нулиране на Фонда за гарантиране на влоговете. 

Ето цената на либерализма към олигархията, независимо от нейните цветове!

Затова справедливостта изисква вложителите с подписки, с вили и тояги да натискат държавната машина, за да разкрие тя "Кой?!" предизвика банковата криза.

- Тази криза няма ли да забави влизането на България в Шенген и еврозоната. Трябва ли да бързаме с въвеждането на еврото? Това кога най-рано може да се случи?

- Влизането на България в Шенген вече има повече морално-политическо, отколкото икономическо и социално значение. 

Не банковата криза, а чудовищната корупция, ненаситната алчност на олигарсите, ниската култура на обикновения гражданин и т.н., са истинските причини България да се води страна от "Третия свят" в ЕС. И да се намират причини за приема ни в Шенген.

Що се отнася до еврото, изпуснахме сгодния момент.

Боян Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и Висшето училище по застраховане и финанси. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по маркетинг.

- Идва гореща политическа есен. Изненада да очакваме ли?

- Изненади няма да има. От една страна, различните кланове на едрата политическа олигархия ще си поделят общата "торта". Ще си пазаруват не само гласове, но и цели комисии. Може да стигнат и до електрониката. 

От друга страна, понеже големите 4-5 клана ще влязат в бъдещото Кланово (то отдавна не е по дефиниция "Народно") събрание, но никой от тях няма да има мнозинство, ще възникнат тайни или явни сродявания на порционен финансов принцип. Тези, които никога няма да се обединят, ще споделят.

- Новото Народно събрание ще успее ли да излъчи стабилно правителство?

- Не е толкова важно правителството да е "стабилно", колкото да е "в полза роду"! "Стабилни" бяха правителствата и на Хитлер, и на Сталин, и на Пиночет.

Ако правителството не е "в полза роду", няма да е стабилно, а Народът (не "гражданското общество" с високоплатени отвън и организирани отвътре "протестъри") ще изригне революционно против него! 

"25 години стигат!"
Който мисли да управлява, да си прави отрано сметката!

- Преподавате в УНСС. Бизнесът в нашата страна обвинява образователната ни система, че не подготвя адекватни кадри за трудовия пазар. Какво трябва да се промени, за да може завършилите студенти лесно да си намират работа?

- През тези 25 години преход от централизирано образование към рентабилна децентрализирана образователна система ефектът е ясен. В училищата, включително и във висшите, следване и завършването на образованието придоби "по-лесен характер", за да не се губят такси от прекъснали и напуснали ученици и студенти. Когато образованието, както и здравеопазването се опазариха, те се опозориха.

Така нареченият "бизнес" обаче не е с ореол около себе си. Той търси високоподготвени и евтини кадри. Без предварителен ангажимент както към обикновените училища, така и към университетите.

Затова младите хора, ако не намерят достойно заплащане за специализирания си труд, са склонни да заминат за по-успешните страни в ЕС. Там поне животът няма да е страдание от гледна точка на доходите.

Ако "бизнесът" иска специалисти, нека предложи на млад човек, който се е учил 5 години в университет, заплата, поне три пъти по-висока от минималната като стартова. И да го развива, тогава няма да има "икономически" емигранти.

- Един успешен мениджър днес какви качества трябва да притежава?

- Бизнесът в света се крепи върху два стълба: маркетинг и иновации. Маркетингът означава да предлагаш по-добри стоки на своите клиенти, отколкото предлагат конкурентите. Иновациите означават, че това, което се предлага днес, довечера няма да е вече актуално, понеже ще се предлага нещо по-добро.

Бизнесът в България се крепи и на още два стълба: връзки и подкупи. "Назначи си министър, после ще е лесно." Или "бутни колкото трябва на когото трябва, еврофондовете и обществените поръчки ще потекат като пълноводен поток". 

Чевръстият бизнесмен намира винаги чевръст политик.
Гнилото, даже и поръсено с мерудия, пак вони.

- Вашата формула за успех е…

- До 50-годишна възраст трябва да си произвел най-ценното богатство - "здрави и умни деца". След това има толкова непрочетени книги и неслушана музика!

Изумително е как сега някои трупат богатства за времената, когато няма да ги има. И име няма да остане от тях.

Интервю: Нина Тодорова
1 Коментар

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Anito

    Много ми хареса - До 50-годишна възраст трябва да си произвел най-ценното богатство - "здрави и умни деца". След това има толкова непрочетени книги и неслушана музика!