Нагласите като цяло са оптимистични, но наред с очакванията научната фантастика да се превърне в реалност, налице е и все по-голяма загриженост за опазване на личното пространство

Ново проучване на изследователския център "Пю" (PewResearch.org) и сп. "Смитсониън" за технологиите и бъдещето обрисува живота ни след половин век според представите на американците. 

59% от анкетираните 1001 пълнолетни вярват, че в дългосрочен план технологичните промени ще подобрят живота ни, а 30% (повечето жени) са настроени песимистично.

Виж още: 38 неща, които ще се променят през 2014 г.

45% от анкетираните не са във възторг от носенето на импланти или други устройства (като Google Glass), които доставят на потребителя постоянна информация за заобикалящия свят.

Технологията, от чието въвеждане се боят близо 2/3 от американците, са дроновете. 63% не биха одобрили безпилотни самолети с частна и комерсиална цел да прелитат през въздушното пространство на САЩ - лоша новина за гигантите "Фейсбук", "Гугъл" и "Амазон", които напоследък навлизат в този бизнес.

Виж още: Черно огледало

Около 2/3 от участниците в допитването не харесват също идеята за роботи, които да се грижат за хора в нужда, или "дизайнерски бебета" с манипулирана ДНК.

Все пак значителен процент биха се подложили на експеримент, като си имплантират чипове за подобряване на мозъчната и интелектуалната дейност (26%), опитат месо, отгледано в лабораторни условия (20%) или се повозят в автомобил, който не се нуждае от шофьор (48%).

Изпълнителният председател на "Гугъл" Ерик Шмит и съоснователите на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин в самоуправляваща се кола, 20 януари 2011 г.

Виж още: Обратно в бъдещето през 2030

Анкетираните са помолени и да преценят какви са шансовете на пет иновации, срещани в научната фантастика, да станат реалност в близките 50 години. Резултатът:

- 81% смятат, че нуждаещите се от органна трансплантация биха могли да ползват клетки и тъкани, отгледани специално за тях в лабораторни условия.

- 51% са убедени, че компютрите скоро ще са в състояние да създават произведения на изкуствата, не по-малко стойностни от излезлите изпод човешка ръка.

- 39% вярват, че учените ще постигнат телепортация на предмети от една до друга точка.

Телепортацията може да ви измъкне в последния момент дори от гърлото на действащ вулкан - както бе спасен Спок (Закари Куинто) в началните кадри на "Стар трек-2: Пропадане в мрака"

- Според 33% през 2064-та хората ще са установили колонии в Космоса, позволяващи дълъг престой.

- 19% мечтаят климатът да се контролира от човека.

Виж още: Колата на бъдещето ще разпознава дупето ви

Изненадващи за специалистите били и отговорите на последния въпрос - кое футуристично изобретение бихте искали да притежавате. Около 1/4 от анкетираните не били в състояние да посочат нищо конкретно.

Да им прислужва робот искат 4% - двойно повече от онези, които са си пожелали световен мир или иновации в полза на околната среда.

Фотогалерия: Роботът ASIMO

Близо 10% предпочитат нововъведения в здравеопазването; също толкова мечтаят да се върнат назад във времето.

Най-честите отговори са свързани с пътувания: летящи коли и хвърчащи велосипеди (6%), персонални космически кораби, устройство за телепортация, реактивни раници и онези скейтбордове от "Завръщане в бъдещето".