Ай Вейвей и Джулиан Асанж се снимаха заедно как показват среден пръст

Ай Вейвей открива тази събота в Лондон изложба в Кралската академия по изкуствата, но по-обсъждана от самата експозиция стана снимка от профила му в "Инстаграм", на която той позира заедно с друг известен дисидент - Джулиан Асанж. Двамата показват среден пръст към обектива.

Основателят на "Уикилийкс" не напуска посолството на Еквадор, където се укрива от 2012 г. насам, затова кадърът предизвика очакван интерес.

Междувременно Ай Вейвей се включи в акция на солидарност към 60-те милиона бежанци по света. като прекоси центъра на британската столица със своя колега сър Аниш Капур.

Шествието завърши в подножието на една от най-монументалните творби на скулптора от индийски произход - кулата "АрселорМитал Орбита" в Олимпийския парк. Всеки от участниците по над 10-километровия маршрут носеше по едно одеяло - символизиращо всичко необходимо на един бежанец.

Китайският дисидент получи шестмесечна бизнес виза за Обединеното кралство, след като в продължение на четири години беше с отнет международен паспорт от китайските власти. Той напусна родината си в края на юли и прекара по-голямата част от август в Берлин, където синът му живее с майка си, обяснява сп. "Тайм".

Виж още: Китайският зодиак на Ай Вейвей

Ретроспективната изложба на Ай Вейвей, наричан "най-опасния човек в Китай" заради дисидентския си ореол, може да се види в Лондон от 19 септември до 13 декември.