От фонтана "Пулицър" в Ню Йорк през май започна световното турне на инсталацията "Кръговратът на животните"

Заради арестуването му от китайските власти Ай Вейвей се нареди в челната петица с личностите на годината според сп. "Тайм".

Художник, архитект и общественик, той бе задържан през април заради неплатени данъци и освободен близо три месеца по-късно с едногодишна забрана да напуска Пекин без разрешение.

Междувременно през май от фонтана "Пулицър" на "Гранд арми плаца" в Ню Йорк започна световното турне на инсталацията "Кръговратът на животните" (ZodiacHeads.com).

Дванайсетте бронзови глави на животните от китайския зодиак са съвременна и уголемена версия на скулптурите, красили някога

фонтана в лятната императорска резиденция в Пекин

Пет от оригиналите се смятат за безвъзвратно изгубени, а останалите са пръснати по света, след като в средата на XIX век френски и английски нашественици плячкосали двореца.

През 2009 г. две от тях - заекът и плъхът, се появиха в Париж в "търга на века", на който бе разпродадена арт колекцията на покойния моделиер Ив Сен Лоран.

Китаец предложи за тях по 15 млн. евро,

но впоследствие разкри, че не разполага със сумата, а е саботирал наддаването от патриотични подбуди.

По ирония на съдбата дизайнът на фигурите е дело на двама йезуити от Европа, служили в двора на императора.

В края на тази пролет монументалната композиция гостува във вътрешния двор на лондонската "Съмърсет хаус", в момента е разположена в градския музей на Лос Анджелис (LACMA), а през 2012-а продължава обиколката си в други американски градове и Тайван.

Видео: Главите на зодиака от Ай Вейвей в "Съмърсет хаус"

"С голямо удоволствие създавам публично изкуство, като под "публично" имам предвид не музейната публика, а

всички минувачи през публичните пространства

Мисля, че обществеността заслужава най-доброто - казва Ай Вейвей. - В миналото достъп до произведенията на изкуството, работени по поръчка, са имали само папата или владетелят. А аз искам творбите ми да са достъпни за всеки."

Малки позлатени копия на 12-те глави са изложени тази есен в нюйоркската галерия "Пол Касмин".