Компанията ще доставя официалните футболни топки за клубните първенства на УЕФА до 2018 г.

След като в началото на месеца на Олимпийския стадион в Киев беше представена официалната топка за Евро 2012, на 15 декември "Адидас" (adidas) и УЕФА (UEFA) обявиха, че удължават до 2018 г. дългосрочното си партньорство за Шампионската лига, Лига Европа, както и за Суперкупата на УЕФА и Шампионската лига за жени.

"Адидас" ще продължи да доставя специално изработени футболни топки за двата водещи европейски турнира, като съгласно новото споразумение ще държи правата за дизайн и продажба на ексклузивното спортно облекло с логото им.

Компанията ще осигури екипировката на доброволците и за двата финала, а освен това се ангажира да продължи да подкрепя футболните състезания от турнира за масов футбол на УЕФА "Млади шампиони".

"Това че сме свързани с най-големите клубни турнири в Европа - УЕФА Шампионска лига и УЕФА Лига Европа - ще ни позволи още повече да затвърдим и разширим своята лидерска позиция на световния футболен пазар", коментира главният изпълнителен директор на "Адидас груп" Херберт Хайнер.

В рамките на новото партньорство във всеки магазин на "Адидас" ще се обособи специален ъгъл на Шампионската лига за продукти с отличителните знаци на турнира.

Ще бъдат създадени и програми за масов футбол "УЕФА Шампионската лига" със серии облекло, вдъхновени от турнира.

От "Адидас" напомнят, че произвеждат официални футболни топки от 1970 г. насам, а футболни топки въобще - от 1963-та.

От 2006 г. спортният гигант е и официален доставчик на топките за всички мачове от Шампионската лига, а топката adidas Finale се използва във финала на турнира от сезон 2000/2001.

Официалните топки за европейското по футбол в Полша и Украйна следващото лято също са с марка "Адидас".