Юбилейно издание на конкурса за късометражно кино Jameson Short Film Award София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey отбелязват 10 години от началото на инициативата в България.

Jameson Short Film Award се завръща за десета поредна година в България в търсене на нови таланти на Седмото изкуство. Началото на един от най-успешните конкурси за късометражни филми е дадено през далечната 2003 година.

В миналогодишното издание София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey връчиха 9-ата наградата за най-добър български късометражен филм на режисьора Павел Веснаков за 17-минутния игрален филм „Влакове”. Наградата на Jameson през годините е била присъждана и на вече утвърдили се имена като Андрей Паунов и Борис Десподов, Петър Вълчанов, Светла Цоцоркова и други. 

Крайният срок за участие в предстоящото издание е 23 януари 2012 година. Всички филми с над 50% българско финансиране и времетраене до 30 минути, заснети след 1 януари 2011 година и отговарящи на регламента на конкурса, могат да се включат в състезанието, а наградата за победителя е 6000 Евро. Формуляр и условия за участие могат да бъдат намерени на www.siff.bg. Документите и филмите трябва да бъдат предоставени в срок в офиса на София Филм Фест - 13 етаж на административната сграда на НДК. 

За селекцията на 12-те най-добри късометражни филма отговаря специална комисия в състав:
Камен Донев – актьор, режисьор
Крум Родригес – оператор
Мариан Вълев – актьор
Геновева Димитрова – киновед
Павел Веснаков – режисьор, носител на наградата Jameson за 2011 година 

В началото на февруари те ще обявят 12-те претенденти за голямата награда, а международното жури на 16-ия София Филм Фест ще посочи победителя.