Окръжна прокуратура в Пловдив обвини началниците на полицията в Първомай и Асеновград за прикриване на престъпления. Сред задържаните са и техни подчинени, а ето и някои от най-фрапиращите примери за бездействието им...

Началниците на РУП-Първомай Васил Налбантов и РУП-Асеновград Димчо Темелков са обвинени в лично укривателство чрез осуетяване на наказателно преследване срещу лица, извършили престъпления - деяние, описано в чл. 294, ал. 4 от Наказателния кодекс. Двете досъдебни производства нямат връзка помежду си, уточняват от прокуратурата.

Окръжна прокуратура-Пловдив е повдигнала обвинение и на още двама полицейски инспектори от РУП-Асеновград. Единият от тях е обвинен за неизпълнение на задължения по служба и за вещно укривателство (по чл. 288 и чл. 215 от Наказателния кодекс), а вторият - за спомагане на лице да избегне наказателно преследване (също по чл. 294, ал. 4 от Наказателния кодекс).

Две обвинения са повдигнати на Румен Дичев, заместник-началник на полицията в Първомай - за спомагане на лице да избегне наказателно престъпление и за подкуп (по чл. 294, ал. 4, и чл. 302 от Наказателния кодекс).

Виж още: Невероятната история на най-крупната телефонна измама у нас

В тези малки градове общественото мнение е настроено да възприема за нормално

срастването на полицейските служби със силните местни хора,

коментира на пресконференция в Пловдив апелативният прокурор Иван Даскалов. Той съобщи, че са установени са множество случаи, при които служителите на двете районни управления "Полиция" са действали неправомерно.

Единият от фрапиращите случаи в РУП-Първомай, цитиран от него, е във връзка с незаведена и неотработена преписка за кражба на коне в близко село, заради което се стигнало до убийството на извършителя.

Сблъскваме се с типичен пример как една ненавреме свършена работа от полицията повлича след себе си ново тежко престъпление, заяви прокурорът.

"Двамата извършители на убийството са заявили, че искали да покажат как се постига възмездието, когато полицията не си върши работата. Като се запознахме с останалите нарушения, стигнахме до извода, че става дума за местен феодализъм", обясни на свой ред окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В РУП-Първомай се проверяват още 10 случая на нарушения

Един от тях е от 2012 г., когато син на известен бизнесмен извършил пътно-транспортно произшествие пред свидетели в центъра на града. За да избегне той наказателно преследване, за водач на автомобила се представил друг.

Прокуратурата проверява и неотработена преписка за покупката на пасище, превърнато в кариера край Първомай. Имало и индикации, че полицейски служители са извършвали лични справки за криминално проявени и техни роднини.

В РУП-Асеновград се разследват поредица случаи, при които полицаи са нарушавали служебните си задължения с цел облагодетелстване. В управлението се давали разпореждания да не се налага глоба за изтекъл срок на разрешително за оръжие, а същевременно не се завеждали сигнали от граждани.

Така се неглижира възможността полицейските служители да разкрият престъпления, което оставя в обществото чувството за безнаказаност, категоричен беше пловдивският зам.-окръжен прокурор Галин Гавраилов.

Окръжната прокуратура в Пловдив продължава с огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи, както и повдигане на нови обвинения.

Източник: Прокуратура на Република България