Бабата, дала 500 000 лв. на измамник, му купила ъглошлайф, заедно първо опитвали с кирка да разбият сейфа на внука, разказва "24 часа"

80-годишната баба Елена от Първомай, която на 8 септември подари над половин милион лева на телефонен измамник, му дала пари да купи ъглошлайф, за да разреже сейфа на внука й, разкрива "24 часа".

34-годишният Албенко М. от Елин Пелин получил от възрастната жена 500 лв., част от които похарчил за инструмента. Преди това Елена му извадила флекс, но с него не успели да отворят металната каса. Нямали резултат и опитите да я разбият с кирка.

С новия ъглошлайф циганинът Албенко направил 15-сантиметров процеп в сейфа. Бръкнал с ръка и измъкнал 268 000 евро и 18 000 долара, а

баба Елена му дала чанта, за да ги прибере

Жената била много стресирана от обаждането на "лекар". По-рано същия ден той й казал, че внукът Ангел е претърпял тежка катастрофа и трябва спешна операция. Тя веднага се е съгласила да брои 30 000 лв., разказват пред вестника пловдивските криминалисти, които са разкрили светкавично измамата.

Албенко позвънил на вратата й половин час след нейния разговор с "доктора" и се представил за пратеник на медика. Бабата изобщо не се усъмнила в циганина. Тъй като нямала поисканите пари, сама предложила на гостенина да ги вземат от касата на внука. Ангел развивал търговия с тежки машини и държал фирмените пари в сейфа, който бил на видно място в къщата.

Мъжът живее в Хасково, но през лятото е заедно с баба си в семейната къща в първомайския кв. Дебър, коментира кметският наместник Желязко Трифонов.

Виж още: Телефонните измами вече се целят и в по-млади хора. Съветите на МВР

След като взел парите на Ангел, Албенко скрил част от плячката при роднини в хасковското с. Гарваново и тръгнал с беемвето си към Севлиево. Там трябвало да предаде 170 хил. евро и доларите на 24-годишен съучастник от Горна Оряховица. Малко преди полунощ и двамата са задържани. Районната прокуратура в Първомай им повдигна обвинения за измама в особено големи размери.

В Гарваново почти не познават фамилията на 34-годишния ром

Майка му Зоя се преместила да живее от Хасково в крайната стара къща на края на селото преди два месеца. "Купиха я от настойниците на 12-годишната дъщеря на починал преди година наш съселянин. Имотът още не е прехвърлен официално, а новата собственичка няма адресна регистрация тук", казва кметицата Катя Карева.

Заради прекарана онкооперация 60-годишната жена с турско име Зелиха била трудноподвижна. Почти не излизала от дома си. Грижела се за 5-годишната си внучка, сина й не го виждали. Съседи казват, че живеел и работел в София.

Тази махала на селото е почти обезлюдена, обяснява Карева. Вероятно и поради тази причина съучастникът решил да скрие част от плячката - 100 хил. евро, при майка си. Пачките били намерени в зимно яке.

Тартор на групата за телефонни измами бил Красимир Д. от Павликени, известен като Красьо Чопъра. Криминалисти от Горна Оряховица му спретнали засада на отбивка в близост до Търново. Той изчаквал там организаторите да си приберат сумата.

Край него спрял друг автомобил с четирима мъже, но от него слязъл само 24-годишният Борислав Д. - Бобито, от кв. Гарата в Горна Оряховица. Щом "мулето" му подал чувалчето, се намесили криминалистите. Съучастниците на Бобито, които останали в колата,

направили опит да избягат, като почти прегазили своя другар

Полицаите обаче успели да спрат автомобила и задържали мъжете вътре. Там бил Красьо Чопъра, придружаван от братовчед си Митко, също от Павликени, и мъж на име Петър от Левски. И тримата са отдавна известни на полицията по линия на измамите.

Разследването започнало около 19,30 ч. след постъпил сигнал на тел. 112 - три часа след обаждането на мнимия доктор, когато възрастната жена се свързала с близките си и осъзнала, че е станала жертва на измамници, уточняват от МВР. 

В операцията, освен полицейски служители от Първомай и криминалисти от Пловдив, се включили и колегите им от областните дирекции на МВР в София, Хасково, Стара Загора, Смолян, Габрово и Велико Търново.

Източник: в. "24 часа"; пресцентър МВР