Този нервен тик има свое тълкуване в народните суеверия, но действителната причина за появата му е най-прозаична...

Понякога се случва мускулът на клепача да се свива, което може да бъде много неприятно усещане. Още по-неприятно е, че това може да продължи часове, а дори и дни.

При това непрекъснато движение мускулът започва да се уморява, което предизвиква болка. В повечето случаи нервният тик е предизвикан от прекомерно натоварване на нервната система и реакция на някакви преживявания. Те може да са се случили дори преди години, но едва по-късно да се проявява

реакция, причинена от травма на нервната система

Окото може да започне да играе и вследствие на преумора на очите, наример от компютър или недоспиване. Тикът подканва към преразглеждане на режима на работа и почивка. За да се избави човек от него, трябва да почива повече и да не се натоварва, съветва Sanovnik.bg.

Опитайте се да избягвате конфликтите и да не си хабите нервите напразно. На много хора помага един трик: затворете очи и дълбоко вдишайте и издишайте, после отворете очи. Направете упражнението три до пет пъти и това може да ви помогне да се отървете от неприятния тик. Действието на това упражнение се основава на отпускане на нервната система.

Ако тикът отново се появи, просто повторете упражнението. Ако обаче той не спира, трябва да се обърнете към невролог, защото този безобиден на пръв поглед тик може да се превърне в хронично заболяване и да ви влоши живота.

Окото може да играе при неврози

Трябва да избягвате скандалите и други стресови ситуации и да си почивате възможно най-много. Добре е да не натоварвате очите в такъв момент. Избягвайте телевизията и компютъра.

Когато лягате да спите, си сложете специална маска за сън, за да намалите мускулните потръпвания, получени вследствие на промени в осветеността.

Когато излизате навън в такива случаи, е добре да носите слънчеви очила. Освен че така ще скриете тика си, те ще намалят притока на ярка светлина към окото, което ще му помогне да не се напряга.

А според народните вярвания, ако ти играе окото, това е отговор на важен твой въпрос. Ако играе дясното око, желанието ти ще се сбъдне, отговорът е положителен. Ако играе лявото - не е добър знак, на лошо е.

Източник: Sanovnik.bg