В интервю пред "24 часа" бившият външен министър призовава да си дадем сметка, че държавата ни е създадена благодарение на миграцията - и един от първите имигранти по нашите земи е хан Аспарух

"Африка има население от 1,2 млрд. души, което расте много бързо и до края на века се очаква да се учетвори, за да стигне 4-5 млрд. Повечето от тези хора засега нямат никаква мотивация да предпочетат Африка пред Европа като място за живот. Затова трябва да се готвим за много солидна бежанска вълна в следващите 10-15 години", предупреждава бившият външен министър Соломон Паси в интервю пред в. "24 часа".

На въпрос опасна ли е бежанската вълна за България и трябва ли да се съгласяваме с квотите на Брюксел, първият дипломат в правителството на Симеон Сакскобургготски прогнозира, че дотогава броят на емигрантите от Черния континент може да достигне между четвърт и половин милиард души.

Това означава на всеки един-двама от днешните европейски граждани да се пада по един имигрант, пресмята Паси, но допълва, че

миграцията е най-естественото човешко поведение

"Човечеството съществува на планетата, защото, след като се е зародило в Африка, то е тръгнало да мигрира. Този процес е, от една страна, много благотворен за човека, а от друга страна, няма как да бъде спрян", обяснява Паси.

Виж още: Учени откриха нов вид, подобен на човешкия

Той изчислява, че ако на всеки двама европейци очакваме по един имигрант, на 6-7 млн. българи ще се паднат поне 2-3 млн. имигранти.

"Звучи стряскащо, особено ако не мислим предварително за това. Но нека мислим позитивно и си дадем сметка, че един от най-големите гении на човечеството Стив Джобс е дете на сирийски имигранти", напомня Паси, като не изключва вероятността

основателят на "Епъл" да се е преродил в емигрантче, което в момента влиза в България

На въпрос за бежанците в другите региони ексминистърът допълва, че в Ливан например - много по-малка от България държава, - има 1 млн. имигранти, а в съседна Турция в момента са близо 2 млн.

Голямото измъкване от Сирия - инфографика на сп. "Тайм" за хронологията и посоките на бежанската вълна 

"Никой обаче не говори за Танзания със стотици хиляди имигранти от Конго и от Бурунди. Някой да е чел във вестниците за имигрантска криза в Танзания? А ние в Европа умираме от страх

да не би малко да ни се наруши стандартът,

защото ще дойдат едни по-бедни бежанци. Но разширението на ЕС показа, че имигрантите развиват икономиката на приемащата страна", категоричен е Паси и призовава да си дадем сметка, че България е създадена благодарение на миграцията - и един от първите имигранти на България е хан Аспарух.

В заключение той посочва и следния пример: "В България са завършили минимум 5000 арабски студенти, които владеят прекрасно български език. Те са лекари, инженери, медицински сестри, архитекти, учители и т.н. Като минимум може да кажем, че приемаме с предимство хора, които добре знаят български език, а те бързо ще се интегрират у нас."

Източник: 24Chasa.bg