ЕС приема по-малко от 4% от всички сирийски бежанци, като те ще представляват едва 0,11% от цялото население на ЕС

Европейската комисия оповести официално своя план за справяне с бежанската вълна. ЕС ще даде убежище на 120 хил. бежанци, които ще бъдат преразпределени в отделните страни членки на задължителен принцип. Така общият брой на бежанците в държавите от общността нараства до 160 хил. 

Председателят на ЕК представи плановете за имиграционата криза по време на отчета за състоянието на ЕС, година след като новите еврокомисари встъпиха в длъжност.

По данни на Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН) за последните четири години близо 4,5 млн. сирийци са избягали от родината си. Реално бройката, която ЕС приема, е под 4% от всички сирийски бежанци.

Самата реч на Жан-Клод Юнкер пред Европарламента бе посветена на проблемите на ЕС като цяло и ролята на бежанците - и като част от решението. 

Проблемите пред ЕС

Камбаната бие, часът е настъпил и трябва да се изправим с лице към огромните проблеми пред Европейския съюз, обърна се Юнкер към евродепутатите. 

"ЕС не е в добро състояние и няма смисъл председателят на Еврокомисията, гражданите на Европа да гледат нещата през розови очила. Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на съюз в този Европейски съюз. Това трябва да се промени. Трябва да работим заедно за постигането на тази цел. Това е мандатът, който ни е дал европейският избирател", заяви още председателят на ЕК.

Той заяви, че не е време за уплаха от бежанската криза. Според отчета му от началото на година близо 500 хил. души са прекосили морето към Европа и подчерта, че в по-голямата си част това са бежанци от Сирия. А държавите, приели най-много бежанци, са Гърция, Унгария и Италия.

"Дошло е време за проява на човечност. Ние, като европейци, трябва да помним, че Европа е континент, където, по едно или друго време, всеки е бил бежанец. Общата ни история е белязана от милиони европейци, които са търсили спасение", подчерта Юнкер.

ЕС приема съвсем малка част

Юнкер даде за пример усилията на Йордания, Турция и Ливан, които разполагат с по-бедни възможности от ЕС, но са приели много повече бежанци. Според него е време е да се започне реформа на механизма за убежище.

Бежанците в тези три държави са около малко под 4 млн. Турция например е приела почти 2 млн. души, Ливан - 1,1 млн., а Йордания - 629 266 души.

"Броят на бежанците в Евросъюза днес представлява едва около 0,11% от населението на ЕС. Например, в един Ливан броят на бежанците е достигнал 25% от населението", припомни председателят на Еврокомисията и призова европейците да приемат по-голям брой имигранти.

"Имаме общи правила за приемането на търсещи убежища. Имаме общи стандарти за обработка на молбите за убежище и общи критерии за определяне дали лицето има право на международна защита. Тези стандарти трябва да бъдат приложени в ЕС", каза още Юнкер.

"Ние се борим с "Ислямска държава", защо не сме готови да приемем онези, които бягат от нея. На Европа в световен мащаб се гледа на място, което е безопасно убежище. Европа е фар на надеждата в очите на хората от Близкия изток и Африка. Това е нещо, с което можем да се гордеем, а не нещо, от което да се боим. Европа днес, независимо от многото различия между държавите членки, е най-богатият и стабилен континент на света. Онези, които критикуват ЕС, са длъжни да признаят, че Европа е оазис на мир”, категоричен бе председателят на ЕК.

Европейски трезор

Юнкер се обяви за създаването на европейски трезор, но "засега това е един лозунг, който не е изпълнен със съдържание".

Той е на мнение, че данъкът върху печалбата трябва да се налага там, където е реализирана печалбата. Навсякъде в Европа, ще трябва да се осъществи това правило - за един и същи труд, на една и съща територия, да се заплаща еднакво, добави председателят на ЕК.

"По мое мнение Европейският парламент трябва да си остане парламента на Еврозоната. Не е нормално, че Европа е лакей, който тича натам, накъдето го подтикнат. Трябва ни ясно и решително представителство пред Международния валутен фонд”, посочи още Юнкер в речта си пред Европарламента в Страсбург.

Юнкер, чиято майка почина предишния ден, направи рекордно дълъг отчет за състоянието на съюза въпреки личната си загуба, след което получи официални съболезнования от председателя на Европейския парламент.

Източник: Нова телевизия, "Клуб Z"