65 хил. лева са отнети в пет случая на телефонни измами само този месец, от май насам са разкрити четири престъпни групи в този "бизнес". От МВР отново напомнят основните "сценарии" и какво да (не) правим, ако попаднем на прицела им

Двойно повече разкриваемост, но и повишен ръст на телефонните измами показва анализът на статистическите данни в националната полиция. Въпреки предупрежденията и опитите за превенция възрастните хора си остават са най-честите жертви на този вид престъпления.

Само от началото на месеца има регистрирани пет случая в София и страната, при които потърпевшите са се разделили с общо 15 хил. лева и 25 хил. евро.

Четири престъпни групи са задържани от регионалните полицейски структури в Бургас, Велико Търново, Пловдив и Плевен от май насам. Някои от основните "сюжети", с които са си служели телефонните измамници:

- претърпял пътно произшествие близък, който се нуждае от скъпоструваща спешна операция;

- заболял роднина, за когото са необходими средства за лекарства;

- заплащане за освобождаване на колетна пратка от чужбина;

- закупуване на ваучери. 

Напоследък зачестяват и случаите на измами чрез SMS, осъществявани от Конго, Нигерия, Украйна, Македония. В текста се съобщава за печалба от 5000 долара, а измамниците печелят от генериране на суми по сметките на клиентите, върнали обаждане на посочения номер или изпратили есемес.

Виж още: Есемес измамниците стават все по-нагли

Началникът на отдел "Криминална полиция" комисар Илко Илиев съобщи и за измами по интернет, в които обикновено жертви са турски граждани, повярвали в неискрени обещания за брак. В повечето случаи, след като правят един или няколко превода на пари, нужни на бъдещата им съпруга, избраниците разбират, че са въвлечени в престъпна схема и подават сигнали.

От Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) отново напомнят най-разпространените схеми на телефонните измамници:

- Представят се за лекари и обясняват, че роднина е тежко пострадал и е необходима спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в Здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап.

- Друга версия: заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини.

- Катастрофа на близък роднина, при която има загинал човек или малко дете. Измамниците се представят за полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че са необходими пари за освобождаване на близкия под гаранция;

- Извършителите избират жертвите си на случаен принцип и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района действат телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва "обичайната" схема, след което нищо неподозиращата жертва набира мнимия полицейския служител. Той обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците, е необходимо силите на реда да получат сума пари, която впоследствие ще бъде възстановена;

- Измамниците звънят от името на наши близки или техни приятели, изпратили колетна пратка от чужбина, която съдържа голяма сума пари. За да не бъде задържана на митницата обаче е необходимо да бъде заплатена сума, която би трябвало си възстановим от "пратката";

- По-млади хора са обект на нов вид измама, при която ни звънят "служители на голям магазин". Те обясняват, че сме спечелили от томболата им, но за си получим наградата, е необходимо да закупим ваучери за определена сума и да им продиктуваме номерата;

- Учители и работещи в агенции за превод, отново по-млади хора, са на прицел за телефонни измамници, които се представят за полицейски началници и обясняват, че в районното управление е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. Впоследствие обясняват на преводача, че "задържаният" трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер - и молят да закупи такива и да им продиктува номерата, като парите ще му бъдат възстановени в РПУ-то.

Виж още: Нов сценария за "Ало" измамите

Полицията отново напомня в никакъв случай да не давате пари на непознати, да не им се доверявате и да не предоставяте лични данни по телефона.

Съветът е да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда. А ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо пробвайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат.

Ако ви се обади човек, който се представя за ваш близък, криминалистите препоръчват да му зададете въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

При обаждане и опит за извършване на телефонна измама незабавно подайте сигнал на тел. 112. Често след своевременно обаждане извършителите много бързо биват задържани от полицията.

От ГДНП съветват близките на възрастните хора по-често да разговарят на тази тема и да им напомнят за опасностите, които крият подобни телефонни разговори.

В помощ на полицията могат да бъдат и банковите служители, тъй като често след подобно обаждане възрастните хора посещават близък клон на банка. Когато банкови служители забележат възрастни хора - видимо притеснени - да изтеглят голяма сума пари, е добре да им обяснят за схемите на телефонни измами или да подадат сигнал до МВР.

Източник: Пресцентър МВР