Най-новата измама е свързана с печалба от томбола или телевизионна игра.

При първия сценария на мобилния ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира ви, че сте спечелили голяма парична награда или че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника, разказва Мениджър нюз.

Как да реагирате в тази ситуация? Препоръчва се да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят, съветват криминалистите.

В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра, следва да имате предвид, че с диктуването на кодове за активиране на ваучер няма да си осигурите обещаната или очакваната печалба, а ще бъдете поредната жертва на телефонните измамници. Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112, препоръчват експертите.

Виж още: Есемес измамниците стават все по-нагли

Втори сценарий

"Наемане на квартира", "предоставяне на социални помощи","ремонт на жилище по програма на ЕС" - тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.

Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора и ги въвеждат в заблуждение. След като видят мястото, откъдето възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба.

В тези случаи съветът на криминалистите е да се вземат предохранителни мерки - да не се дават или взимат пари без гаранция и без документ за самоличност, както и при най-малко съмнение незабавно да се избере тел. 112.

Съвети на полицията

Свържете се с близки, роднини, съседи. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки

Когато непознат ви поиска да внесете гаранция за пострадал близък, отново веднага позвънете на тел. 112, за да проверите дали наистина има инцидент с роднина или близък. Свържете се с близките си. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка - гаранциите се заплащат по банков път.