Машините с изкуствен интелект може да превишат броя на човешките същества в съотношение 10:1

Новите технологии отдавна вече са част от ежедневието ни по начин, който преди ни се струваше възможен само в научната фантаситка. А роботите са част от настоящето и бъдещето на света, като по някое време те дори ще надминат по брой хората на планетата.

Така смята поне софтуерният програмист и автор на фантастичен роман Логан Стреондж. В коментар в интернет той твърди, че в следващите между 24 и 39 години броят на роботите ще се изравни с този на хорат, пише "Бизнес инсайдър". 

Той използвал различни източници, за да пресметне броя на роботите и хората за книгата си със заглавие "Дом на роботи или, войната на изкуствен интелект". 

Стреондж първо се обърнал към статистическия уебсайт WorldCounts, според който всеки ден се раждат средно 350 хил. деца, или около 130 млн. годишно с годишен ръст от 1%.

Виж още: Даряват $10 млн. за проекти, които да държат изкуствения интелект под контрол​​

След това се обърнал към Международната федерация по роботика, информациите в която твърдят, че през 2014 г. броят на произведените роботи е около 5 млн., като ръстът им е около 15%. В блог програмистът твърди, че след сложни изчисления той стигнал до резултата, че към 2040 г. ще се стигне до изравняване броя на хората и роботите.

"Тъй като човешките същества имат продължителност на живота средно 70 г. според  World Fact Book, а роботите около 10 г., ще трябва да бъдат произвеждани седем пъти повече роботи годишно за да се изравнят те с броя на хората, което ще бъде постигнато в началото на 50-те години на века", обяснява Стреондж.

Според него, ако правата на роботите не бъдат зачетени и машините с изкуствен интелект превишат броя на човешките същества в съотношение 10:1, е възможно да се стигне до бунт на машините срещу техните създатели.

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?​

Източник: "Бизнес инсайдър"