Документалният филм на Елдора Трайкова, Асен Владимиров и Емил Христов "Кеймбридж" разказва за селото с най-висок процент висшисти (видео)

Елдора Трайкова е създала над 40 документални филма, а най-новият от тях - "Кеймбридж", разказва за крайдунавското село Долни Цибър, наричано "ромския Кеймбридж". Негов сценарист е Асен Владимиров, а оператор - асът на съвременното българско кино Емил Христов.

"Търсих обяснение за огромната бедност в Северозападна България. Статистиката показваше,че тук живеят най-бедните хора. Не само в България, но и в целия ЕС - обяснява режисьорката в интервю пред Marginalia.bg. - Не бях чувала нищо за тези крайдунавски земи и хора. Да, заинтересува ме как се съчетава очевидната бедност на населението с данните за процентно висока образованост. Какво задвижва хората и техните деца, между черната работа и типичните селски къщи, да изпращат децата си на училище. При това да ги изпращат дълбоко мотивирани, с вяра, че само образованието ще ги изкара от селото, ще им даде достъп до света."

Над 90% от населението на Долни Цибър, което се равнява на около 2000 души, е от ромския етнос. "През пролетта реката ги залива, зимните условия са тежки. Но тъкмо в този природен фон се срещаме с читави хора - допълва Елдора Трайкова и пояснява: - От много години за ромите в селото образованието е основен смисъл и ценност на живота. Не се оплакват. Срещнах и снимах пенсионери, яки, искат да работят и работят, каквото има. Искат да ходят на училище, за да довършат образованието си. Училището в това село привлича хората, мотивира ги."

Филмът е сниман през различните сезони в продължение на една година и е озвучен с "Четирите годишни времена" на Вивалди. На фестивала на българското документално кино "Златен ритон" през декември "Кеймбридж" получи наградата на Община Пловдив.

Според сценариста Асен Владимиров филмът е предназначен не толкова за ромите, колкото за българите. В интервю пред БНР той си обяснява уникалният култ към образованието в местната общност с натрупвания още от 50-те години насам - но допълва: "Видяхме, че тези образовани млади хора след това не могат да се реализират поради дискриминация и предубеждения към всички роми."

Източник: Marginalia.bg