37 стипендии ще финансират проекти, които да се грижат изкуственият интелект да не се превърне в заплаха за човечеството

Изкуственият интелект потенциално е по-опасен и от атомната бомба. За това предупреждава от известно време милиардерът Илон Мъск, който обяви, че ще даде 10 млн. долара за стипендии за 37 различни проекта, които ще целят да държат изкуственият интелект под контрола на човечеството, пише "Бизнес инсайдър".

Освен човека зад компании като Tesla Motors, SpaceX и Hyperloop, за потенциалните опасности от изкуствения интелект предупреждават Стивън Хокинг и Бил Гейтс.

"Изкуственият интелект ще започне да съществува самостоятелно, ще се препрограмира все по-бързо. Хората са ограничени от бавната биологична еволюция и няма да може да се състезават с машините", коментира Хокинг.

Стипендии за овладяване на ИИ

През януари Мъск дари тези 10 млн. на Института за бъдещето на живота, като сега част от тези пари ще отидат за изучаване на изкуствения интелект и как той да бъде държан в полза на човечеството, без да изпадаме в ситуации в стил "Терминатор".

Виж още: Бизнесменът, който изпревари "Гугъл", "Епъл" и "Фейсбук"

"В момента тече състезание между нарастващата сила на технологиите и мъдростта, с която ги управляваме. Досега се инвестираше предимно в това системите да стават все по-интелигентни. Това е първият път, когато парите се дават за точно обратното", заявява Мъск в интервю за "Блумбърг".

Как ще бъде постигнато това? Всичко е като част от пъзел. Три от проектите ще разработват методи, чрез които изкуствените интелекти да учат какво искат хората, като ги наблюдават. Два други проекта пък ще се фокусират върху етичните системи на изкуствения интелект и ще учат машините да обясняват решенията си на човек.

Безопасността преди всичко

"Това са водещи изследователи в сферата на изкуствения интелект, които казват, че безопасността е важна. Съгласен съм с тях и затова давам 10 млн. долара, за да подкрепя изследванията, които целят изкуственият интелект да продължи да бъде полезен на обществото", допълва Мъск.

Виж още: Какъв е коефициентът на интелигентност на изкуствения интелект

Източник: "Бизнес инсайдър"