Поли Генова е принцеса, дано я видим отново на конкурса, написа в анализа си във "Фейсбук" победителят рекордьор от 2009 г., като сподели какво мисли и за първите трима в класирането

От всички коментари и анализи за тазгодишната Евровизия най-ценно е мнението на победителя, събрал рекорден брой точки в историята на конкурса - 387.

Виж още: Чужди медии: България беше ограбена на Евровизия

През 2009 г. в Москва Александър Рибак - момчето с цигулката от Норвегия, родено в Беларуската ССР, - грабна сърцата на тв зрителите със своята "Приказка" (Fairytale).

Сега 30-годишният певец, композитор, музикант, актьор и тв водещ се включи отново в шоуто, подготвено от домакините в Стокхолм, а в началото на седмицата сподели в своя "Фейсбук" страница и впечатленията си от песните, класирани на първите места.

След като коментира челната тройка и конкурса като цяло, Рибак е категоричен:

"Моят победител? България!

Именно това му е забавното на Евровизия - хората могат да се оплакват и да критикуват кой трябваше да спечели и кой е заслужавал това или онова, но винаги ще има песни, които докосват сърцата ни. И за мен сензацията внезапно се оказа България.

Към края на финала търсех като луд всичко за това момиче и заразителната й песен, а сега изпълнявам дълга си като фен на Евровизия и правя хипотези колко повече точки щеше да получи тя, ако беше пяла към края на конкурсната програма, ако букмейкърите не бяха намалили шансовете й и ако България беше по-популярна сред държавите от Евровизия.

Но заради това четвърто място България сега е приемана по-сериозна, а аз искрено се надявам, че ще можем да видим тази принцеса отново на сцената на Евровизия."

За песента победителка "1944" той напомня, че Украйна е била фаворит и на зрителите, и на професионалните журита, защото изпълнението е било искрено и надхвърляло всякакви културни различия.

Видео: Как Поли Генова поздрави Украйна с първото място

Според него тази победа е изключително важна за бъдещето на Евровизия, защото е показала, че конкурсът може да бъде спечелен със сериозна песен.

Не съм против парти песните или мощните балади, но мисля, че догодина ще има по-голямо разнообразие именно заради успеха на Джамала, уточнява Рибак.

Победителят от Москва 2009 отправя поздравления и към Русия, която по думите му представила типичната песен за този конкурс, и отбелязва, че с ако песента им има по-съвременно звучене и по-хубав текст, страната ще може да постигне нова победа в конкурса.

Колкото до певеца Сергей Лазарев, той напомня, че дори с най-скъпата рекламна кампания и най-високия бюджет няма да постигнеш нищо, ако изпълнението ти не е страхотно - а неговото е било невероятно.

Виж още: Песен от Българин е фаворитът на Евровизия 2016

Певицата от Австралия има най-добрия глас, който съм чувал на Евровизия, и при отсъствието на безспорен победител тази година е разбираемо защо журитата я оцениха най-високо, допълва Рибак.

Той е категоричен, че букмейкърите постепенно са развалили интригата на Евровизия, като са направили конкурса толкова предсказуем. Всеки заслужава равен шанс, а Белгия, Холандия, Испания, Армения и други държави пострадаха от подценяването им в залаганията, изтъква музикантът от Норвегия.

Виж още: Как гласуваха за България зрителите на Евровизия

Междувременно заради новия регламент на гласуването, при който журито също разпределяше оценки от 1 до 12, рекордът му беше подобрен - Украйна спечели с 534 точки.

Да си го припомним с изпълнението на печелившата песен от Евровизия 2009: