Хитовете на шведската четворка звучат на български в най-новата постановка на Софийската опера и балет. Припомнете си оригиналите

АББА са на върха на музикалната слава само едно десетилетие (1972-1982), но през това време са издали осем студийни плюс два концертни албума с множество хитове, популярни и днес. Синглите им са 73, като близо половината (33) имат и видеоклипове, а най-голям успех на музикалния пазар имат Dancing Queen и Fernando, сочи статистиката.

Интересът към АББА се поддържа и от десетината излезли досега компилации, най-известната от които е Gold: Greatest Hits (1992). До голяма степен този нестихващ интерес се дължи и на мюзикъла Mamma Mia, който в началото на новото хилядолетие възобнови интереса към песните на тандема Бени Андершон и Бьорн Улвеус (някои от тях създадени в съавторство със Стиг Андерсон). 

35 години след раздялата на групата двамата се събраха с бившите си половинки, певиците Агнета Фелтског и Ани-Фрид Линдстад, за да подготвят виртуално турне на АББА, но докато работят по този проект, решават да влязат заедно и в студиото.

Видео: АББА някога, днес и в последното си видео

Усещането им е, че времето е спряло и са били разделени само за кратка ваканция. Признават, че им е било "много забавно!", а резултатът са две нови песни, едната от които, I Still Have Faith In You, се очаква да бъде представена от холограми на четиримата в специално тв предаване през декември 2018, продуцирано от Ен Би Си и Би Би Си.

Междувременно хитовете им вече звучат и на български в мюзикъла Mamma Mia! на Софийската опера и балет, а по кината излиза втора част на филмовата му екранизация, "Mamma Mia! Отново заедно", едновременно предистория и продължение, с още от емблематичните им песни. Преводът и в двата случая е дело на Милена Боринова.

Над 20 песни от дискографията на АББА са вплетени тематично в сюжета на мюзикъла. Нека си ги припомним в оригиналните им изпълнения (или в откъси от филма):

"Honey, Honey", от албума Waterloo (1974)

"Money, Money, Money", от албума Arrival (1976)

"Thank You for the Music", от албума ABBA: The Album (1977)

"Mamma Mia", от албума ABBA (1975)

"Chiquitita", от албума Voulez-Vous (1979)

"Dancing Queen", от албума Arrival (1976)

"Lay All Your Love On Me", от албума Super Trouper (1980)

"Super Trouper", от албума Super Trouper (1980)

"Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)", от концертния албум ABBA Live (1986)

"The Name of the Game", от албума ABBA: The Album (1977)

"Voulez-Vous", от албума Voulez-Vous (1979)

"Under Attack", бонус към CD изданието на албума The Visitors (1981) от 1997 г.

"One of Us", от албума The Visitors (1981)

"SOS", от албума ABBA (1975)

"Does Your Mother Know", от албума Voulez-Vous (1979)

"Knowing Me, Knowing You", от албума Arrival (1976)

"Our Last Summer", от албума Super Trouper (1980)

"Slipping Through My Fingers", от албума The Visitors (1981)

"The Winner Takes It All", от албума Super Trouper (1980)

"Take a Chance on Me", от албума ABBA: The Album (1977)

"I Do, I Do, I Do, I Do, I Do", от албума ABBA (1975)

"I Have a Dream", от албума Voulez-Vous (1979)