Президентът на САЩ си докара обвинения в държавна измяна заради своето благосклонно отношение към руския държавен глава - а той обясни, че е допуснал грешка на езика в изявлението си от Хелзинки

Предпочитам да поема политически риск в търсенето на мир, вместо да рискувам мира заради правенето на политика, коментира американският президент Доналд Тръмп в "Туитър" по повод разговора си на четири очи с Владимир Путин, който се състоя в началото на седмицата в Хелзинки. 

Столицата на Финландия, която е член на ЕС, но не и на НАТО, от десетилетия домакинства ключови срещи между лидерите на двете велики сили: Бил Клинтън и Борис Елцин (1997), Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов (1990), Джералд Форд и Леонид Брежнев (1975).

"Путин след 4 часа с Тръмп: Студената война свърши", обявява в. "24 часа" и цитира заявеното от стопанина на Белия дом: "Занапред ще се срещаме по-често. "Историческа среща в Хелзинки: Тръмп-Путин - 4 часа, които могат да променят света", гласи анонсът на "Труд" по темата.

"Стандарт" е категоричен: "Приключи новата Студена война" - и уточнява: "Тръмп и Путин обявиха срещата си за добро начало", допълва вестникът. Водещото заглавие на "Земя" е по-неутрално: "Путин и Тръмп разговаряха на четири очи; в Хелзинки двамата обсъдиха руско-американските отношения и световните проблеми".

Пресата в САЩ пък акцентира върху факта, че руският президент е отрекъл намеса в US изборите от 2016 г., а Тръмп се е съгласил с него, заставайки срещу собственото си разузнаване. След завръщането си във Вашингтон обаче стопанинът на Белия дом обясни, че е допуснал грешка на езика и вместо "не биха" е казал "биха".

В президентския дворец на Хелзинки двамата държавни глави най-напред разговаряха на четири очи, като надхвърлиха уговореното време и останаха сами, заедно с преводачите си, повече от два часа. Последва среща в разширен състав, като работна закуска, а след това Путин и Тръмп дадоха съвместна пресконференция.

Един продуктивен диалог е добър не само за САЩ, не само за Русия, но и за целия свят, написа още в "Туитър" US президентът, цитирайки собственото си изявление. По думите му отношенията на Вашингтон и Москва никога не са били в по-лошо състояние заради дългогодишната американска глупост, чиято кулминация бил настоящият лов на вещици.

"Както казах днес и съм заявявал многократно преди: "Имам ОГРОМНО доверие в хората от МОЕТО разузнаване" - но освен това си давам сметка, че за да изградим по-светло бъдеще, не може да се концентрираме предимно върху миналото. Като двете най-големи ядрени сили в света, ние трябва да се разбираме", написа още Тръмп в своя микроблог.

Интересите му към Русия датират още от времето на Съветския съюз, когато бизнесменът се среща с Михаил Горбачов през далечната 1987 г., припомня БНТ.

Реакцията в много от световните медии и особено зад Океана обаче беше преобладаващо негативна. Чуждите издания го обявиха за "пудела на Путин" - както преди войната в Ирак британският премиер Тони Блеър беше осмян като "пудела на Буш-младши" в музикален клип на Джордж Майкъл.

Авторитетни политици от Демократическата партия на САЩ като ексвицепрезидента Джо Байдън, но и републиканци от ранга на бившия кандидат-президент Джон Маккейн заклеймиха поведението на Тръмп като позорно за един американски президент, като дори го обвиниха в държавна измяна.

Към коментарите на конгресмени, сенатори и ветерани от разузнавателните служби се присъедини и кинозвездата Арнолд Шварценегер, който се възмути, че Тръмп изглеждал така, сякаш всеки момент ще поиска автограф от своя руски колега - в рязък контраст с предшественика си Роналд Рейгън, който в края на 80-те призова: "Г-н Горбачов, съборете Стената!"

Друг популярен актьор, комикът Джим Кери, който напоследък се изявява като художник, коментира резултата от срещата в Хелзинки с карикатура. Публикацията му в "Туитър" е придружена от кратък текст: "Путин заби здраво своето знаме в американската земя."

В ябълка на раздора се превърна разследването за евентуална руска намеса в изборите през ноември 2016 и кандидатпрезидентската кампания на Тръмп срещу номинираната от демократите Хилари Клинтън. Путин отрече страната му да се е намесвала и повтори своята теза и в интервюто, което даде за "Фокс нюз" след срещата в Хелзинки.

"Наистина ли вярвате, че някой от руска територия може да повлияе на САЩ и на избора на милиони хора?", попита той в отговор на журналистически въпрос. 

Отношенията между Русия и САЩ не бива да стават заложници на американското разследване за намеса на Москва в предизборната битка през 2016 г. и на вътрешнополитически борби, категоричен беше руският президент, а относно подозренията, че държат Тръмп с някакъв компромат заяви:

"Нямаме никакъв компромат и не можем да имаме. Страхувам се да не обидя президента Тръмп и да се проявя нелюбезност, но преди да обяви, че ще бъде кандидат за президент, той не представляваше никакъв интерес за нас."

Все пак той призна, че е бил удовлетворен от избора на Тръмп за президент, защото обещал отношенията с Русия да се подобрят - и доказателствата се виждат днес.