Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Инерком" да придобие електроразпределителното дружество

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на "Инерком България" да придобие контрол върху активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Антимонополният орган се аргументира, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Виж още: Купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова: Имаме активи за 100 млн.

Също така, сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, обясняват от КЗК.

Оттам са установили, че на пазара за разпределение и снабдяване/доставка на еленергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените й лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, формирали съществен пазарен дял на база търгувани количества еленергия на свободния пазар.

Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група, се казва още в разпространеното становище.

С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за българската електроенергийна система е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност, категорични са от КЗК.

Според комисията наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. 

ГЕРБ отказаха да коментират решението на КЗК по случая, но от коалиционния им партньор приветстваха решението. Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" заяви:

"От първия ден, в който започна скандалът, казвахме, че залагаме на българските институции и ги призоваваме да си свършат работата. КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по една сделка. И не се притесняват да вземат решение дори когато то не е толкова изгодно за някой чужд инвеститор."  

БСП също изразиха одобрението си за решението на КЗК. "Откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме КЗК за навременното решение", каза зам.-председателят на "БСП за България" Крум Зарков.  

Друга крупна сделка, според която Нова телевизия трябваше да смени собственика си срещу близо 200 млн. евро, също се проваля заради решение на КЗК, която забрани на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия, да придобие контрол върху дейността на "Нова броудкастинг груп" АД и индиректно върху нейните дъщерни дружества "Нет Инфо" АД и "Агенция Ева" ООД.

Комисията е отчела водещите позиции на придобиваните фирми в областта на медийните услуги, което е повдигнало основателни опасения за ефекта върху конкурентната среда, както и за хоризонтално припокриване в дейностите им на онлайн пазара.

Придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, утвърден имидж и възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, категорични са в анализа си от КЗК. 

"Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори.

С оглед на гореизложеното и предвид значителния опит на придобиващото дружество и неговите инвестиционни намерения се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари.

Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите", се казва още в мотивите на комисията.

Решенията на КЗК могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Общото и при двата казуса е, че регулаторът се аргументира най-вече с големия размер и пазарен дял на придобиваните активи, а не с това, че той нараства вследствие на комбинацията, коментира в. "Капитал".

Другото сходство според изданието е, че и при двете сделки имаше явна политическа съпротива и се търсеше вариант те да бъдат развалени с различни средства. Досега в историята си практически КЗК не е спирала концентрация, отбелязва още "Капитал".

"Сега" обяснява, че шест соларни парка са се оказали пречка за купуване на ЕРП-то, а тв каналът е бил твърде значим, за да бъде продаден. Според вестника решенията са оставили почти без думи кандидат-купувачите, които са отказали коментар дали ще обжалват.

"Българо-чешка търговска война" е водещото заглавие по темата в "24 часа". Всекидневникът посочва, че според КЗК като производител на ток от фотоволтаици "Инерком" ще има съществено предимство пред останалите, ако придобе дяловете на ЧЕЗ у нас. Медийни експерти, цитирани от вестника, пък прогнозират, че след спирането на сделката за Нова тв цената й вероятно ще падне до 100 млн. евро.