Бизнесдамата от Пазарджик, която придобива електроразпределителното дружество за Западна България, разказва за своя бизнес, познанството си с енергийния министър в оставка Теменужка Петкова и откъде са парите за сделката

Ако сделката за придобиване на ЧЕЗ бъде възпрепятствана, това ще е нарушаване на инвестиционния интерес, предупреди Гинка Върбакова в първото си тв интервю след оповестяването й като купувач на електроразпределителното дружество за Западна България.

"Процедурата беше открита. Нашето име беше в медиите от една година. И досега никой не ни потърси, за да ни попита кои сме. Това е информация, която не е нова. И аз се учудвам защо е тази медийна истерия", заяви тя пред Нова телевизия. 

Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща, увери бизнесдамата, наричана в медийното пространство "Гинка от Пазарджик". 

Собственичката на "Инерком България" беше категорична, че фирмата, която купува ЧЕЗ, е 100% нейна. "Аз съм едноличният собственик на компаниите, това се вижда от Търговския регистър."

В частния бизнес е от 20 години,

колкото се познава и с енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, а в енергетиката навлиза преди 10 години: "Занимаваме се с производство на електрическа енергия от ВЕИ (възобновяеми източници на енергия) и изграждане на енергийния инфраструктура. Занимаваме се с фотоволтаици и строителство."

На въпрос от водещия Виктор Николаев защо чешката държава е избрала именно нейната фирма, тя коментира: "Не мога да кажа защо са избрали нас. Беше дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. Покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране -

с кредит от международна банкова институция,

която към момента, за съжаление, не мога да разкрия. Относно това колко е голямо финансирането - няма как да го коментираме, защото сме подписали договори за конфиденциалност, които са с много строги клаузи и неустойки."

Бизнесдамата призна, че компанията, която участва в процедурата, е млада, едва на една година, но уточни: "Това е компания, зад която стоят моите компании. Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тя няма опит и е с капитал от 50 хил. лева. Според българското законодателство можеше да е и с 2 лева капитал."

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Върбакова поясни: "Практиката е при такъв вид финансиране да бъдат залагани акциите на дружеството, т.е. това е напълно позната във финансовите среди практика." - и допълни, че активите на фирмите й се оценяват на около 100 млн. лева.

Приятелката си Теменужка Петкова тя определи като "страхотен човек и страхотен експерт в своята област", който

е спомогнал много за развитието на българската енергетика през последните години,

но на въпрос дали енергийната министърка й е съдействала по някакъв начин в осъществяването на сделката за ЧЕЗ, напомни: "Тук става въпрос за чешка компания. Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка."

За тях е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, зад което има неясна собственост, коментира пред Нова телевизия и Милена Стоева, председател на съвета на директорите в "Инерком България".

Процесът по придобиването на активите още не е приключил напълно, сподели още Върбакова и разказа, че документацията по сделката тежи цели 15 килограма.

Относно информацията, че не е била изрядна към Националната агенция по приходите (НАП)

и че частен съдебен изпълнител е продавал нейно имущество заради необслужван кредит, тя заяви: "Ние сме повече от 20 години в частния бизнес и такива неща се случват. Към момента моите компании са много стабилни. Нямам никакви задължения като данъци към НАП - нито като физическо лице, нито от страна на компаниите ми."

В бизнеса й помогнал чешкият металургичен магнат Зденек Земек: "Това се случи през 2011-2012 г., когато изградихме по-голямата част от нашите фотоволтаични централи. Тогава усилено търсихме финансиране в цяла Европа, не само в България. Той повярва в нас и инвестира над 32 млн. евро в тези централи. Той даде гаранции за покриването на един инвестиционен кредит. След време изплатихме тези кредити и централите станаха изцяло наши."

Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на "Инерком" да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество, заяви междувременно пред БНР говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова.

Тя отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва, но каза, че всички компании, включени в процеса по продажбата, са преминали през проверка за изпълнението на критериите, която е била направена от ЧЕЗ.

По думите й банките, които са ангажирани в процеса, също са направили свои проверки, както изисква законодателството, а надзорният съвет на ЧЕЗ е получил няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Инерком".

В сутрешния блок на Нова телевизия експерти обаче изразиха съмненията си, че в сделката с ЧЕЗ Върбакова е подставено лице, макар че компаниите й не са случайни в бизнеса.

"Те притежават соларни паркове, а в България това не става, ако сте простосмъртни. Няма как да изградите соларен парк, ако нямате много добра политическа свързаност", категоричен беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 

Той напомни, че фаворит сред кандидат-купувачите на ЧЕЗ беше Future Energy, но: "Тях просто ги изхвърлиха от пазара в момента, в който се появиха другите. Буквално за две седмици са им били затворени всички врати."

Според енергийния експерт Васко Начев: "Всички се правят на изненадани. Ако Върбакова беше позната в обществото, всички щяха да го приемат като поредната далавера. Но тъй като е човек извън тези среди, беше използвано нейното малко име. Това беше умишлено направено от хората, които ги е яд, че не участват... Очевидно е от интервюто, което гледахме, че г-жа Върбакова не е сама."