Тя се оттегля от поста по препоръка на премиера Бойко Борисов след решението на чешката ЧЕЗ да продаде активите си у нас, сред които енергоразпределителното дружество за Западна България, на българската "Инерком"

Ще депозирам оставката си, за да няма повод за съмнение за сделката за ЧЕЗ, а премиерът ще реши какво да направи, обяви в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката“, заяви Петкова, цитирана от агенция "Фокус".

В четвъртък чешката държавна компания ЧЕЗ обяви, че е продала доставчика на ток в Западна България на българското дружество "Инерком България". За да влезе в сила обаче, сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Цена не се съобщава, но според източници на БНТ покупката възлиза на над 600 млн. лева. Според зам.-председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов "Инерком" купува ЧЕЗ с помощта на голямо словашко дружество.

Справка в търговския регистър показва, че българският купувач "Инерком" е регистриран с 50 хил. лева капитал, а негов управител и собственик е Гинка Върбакова. Компанията е учредена в края на 2017 г.

Този петък на въпрос кума ли е на Гинка Върбанова енергийния министър обясни: "Много се говори по тази тема. Още миналата година имаше въпроси, когато в публичното пространство се завъртя, че такава фирма с тази дама участва в процедурата. Тогава казах, че познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума."

"ЧЕЗ Груп" е на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България: "Електроразпределение Столично" АД, "Електроразпределение София Област" АД и "Електроразпределение Плевен" АД, които впоследствие се сляха в едно дружество - "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

В активите й вече не е ТЕЦ Варна, който чешката компания закупи през октомври 2006, след като в края на миналата година нейните дялове бяха прехвърлени на "СИГДА" ООД.

По-късно министър-председателят Бойко Борисов съобщи от Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, че именно той е посъветвал Теменужка Петкова да се оттегли от поста.

"Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", посочи премиерът и поясни:

"Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин не сме влияли на тази сделка, защото няма как... Бих казал, че правителствата, които съм управлявал, не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път - когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високи сметки..."

Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим, имаме институции, на първо място КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, напомни още Борисов. По думите му сега тези институции ще си свършат работата.

"Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било може да повлияе на подобна сделка. За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова... считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. Почтеното и правилното е - това я посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести", уточни премиерът и добави:

"Текат тежки арбитражни дела с ЧЕЗ, "ЕнергоПро" и EVN. Да се забърква държавата, че има влияние - ние за стотици милиони се съдим с трите компании в момента. Ако сме имали каквато и да е власт над тях или възможност да упражним власт - отдавна да сме го направили."

Ще излезем с достойнство от тази ситуация, увери междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото това е удобна ситуация, в която опозицията се възползва и могат да търсят поредния скандал в обществото да уронват авторитета на правителството.

"Оставката е нейно желание и волеизявление. Когато се върви към оставка на такава висока позиция, коалиционният съвет трябва да се запознае с абсолютно всички детайли, за да имаме единна позиция дали ще се приеме оставката или няма да се приеме", допълни Цветанов.

Според министъра на финансите Владислав Горанов оставката на колежката му е малко прибързана. Ако всеки, който има някакъв дългогодишен приятел, трябва да носи отговорност за действията или бездействията му, още повече тук говорим за една частна сделка, за мен е малко странно, каза той.

В същото време собственикът на чешката енергийна компания "Енерго-про" Яромир Тесарж оспори прозрачността на процедурата за продажба на българската ЧЕЗ, за чиято покупка също беше кандидат - и спряган като почти сигурен купувач.

Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова, казва чешкият милиардер пред местния Lidovky.cz, цитиран от economic.bg. Той е убеден, че това се е случило, защото процедурата за подбор на купувач не е била прозрачна.

Предприемачът подкрепя своето писмо до чешкото дружество с анализ на BDO Advisory. Изследването на консултантската компания критикува по-специално ЧЕЗ, че не предоставя на потенциалните купувачи един и същ достъп до информация.

Това е и причината, поради която "Енерго-про" предлага по-малка сума за покупка от победителя "Инерком груп". Според анализаторите заключенията в доклада показват, че процесът по продажба на активите очевидно е бил засегнат от недостатъчна информация за оферентите, което е затруднил позицията им, намалявайки вероятността да дадат възможно най-доброто предложение.

Собственикът на "Енерго-Про", чиято електроразпределителна мрежа обслужва над 1 млн. клиенти в Североизточна България, смята, че поведението на ЧЕЗ в процеса на избор на купувач за аматьорско. 

"Процесът няма ясна стратегия, която да започне от началото до края. Неговата организация не съответства на размера на сделката и значението на актива. Начинът, по който беше стартиран, и ходът на отделните етапи не отговаряха на обичайните пазарни стандарти. Като цяло, процесът е неконкурентен за кандидат-купувачите, които могат да намалят желанието си за участие по-нататък, и по този начин да се получи най-добрата оферта", пише Тесарж.

"Инерком груп" е еднолична собственост на Гинка Върбакова, а активите му се определят като изключително скромни. За 2016 г. те са били на стойност 90 хил. лева, а дружеството е отчело 11 хил. лева загуба.

Източник: БНТ