И тази година в Топ 25 класацията на плажовете по света има няколко европейски дестинации, а номер 1 си остава градският плаж Ла Конча в Сан Себастиан, Испания, който дори не е на средиземноморското крайбрежие

Със затихването на мигрантската вълна европейските плажове постепенно се завръщат в класацията на най-добрите плажове в света, съставяна от потребителите на TripAdvisor.

Номер 1 в Европа и на 4-то място в глобалния Топ 25 за поредна година е един от градските плажове в Доностия-Сан Себастиан - La Playa de La Concha.

Испанският курортен град в Бискайския залив, на брега на Атлантическия океан, е прочут със своите международни фестивали, е център на баската историческа област Гипускоа, намира се близо до границата с Франция и има по-малко от 200 хил. жители.

Емблематичният му плаж Ла Конча се простира на 1,5-километрова ивица от бял пясък в залива на Сан Себастиан. Там се намира и друг от четирите градски плажа, Ондарета, който е широк 100 м и се предпочита за семейни забавления, игри на волейбол, плажен тенис, футбол, а в бурно време - и за сърфинг.

Donostia Igeldotik.jpg
By Keta - Own work, CC BY-SA 2.5, Link

Местните туристически власти препоръчват да посетите Ла Конча извън летния сезон, дори за кратка почивка - и рекламират, че ще се влюбите в него през зимата. Според Trip Advisor обаче най-силните месеци там са от юни до септември.

Начело сред най-хубавите плажове за 2019 г. се завръща бразилският Байа до Санчо, следван от кубинския Варадеро и Орловия плаж (Eagle Beach) на остров Аруба. Миналогодишният водач Грейс Бей на островите Търкс и Кайкос се смъква до петото място в класацията, а веднага след него е плажът Клиъруотър в американския щат Флорида.

Виж още: Топ 10 плажни градове

Седмото място е за друга дестинация в Европа - Заешкият плаж в Лампедуза, на италианския остров Сицилия.

Десетката допълват Seven Mile Beach на Каймановите острови, който, както показва името му, се простира по протежение на повече от 10 км, мексиканският Плая Норте на още един карибски остров - Исла Мухерес, недалеч от бреговете на полуостров Юкантан, и още един Seven Mile Beach, в Негрил, на остров Ямайка.

В световната класация присъстват и плажове в Австралия, US щата Хаваи, индийските острови Андаман и Никобар, Коста Рика, Бали, Сейшелите, Кабо Верде.

Виж още: Има поне 15 причини да не стъпваме на плажа

Испания е в глобалния Топ 25 и с Playa de Ses Illetes във Форментера, на Балеарските острови. Доскорошният фаворит, определян като "последния рай на Средиземно море", сега е едва 13-и.

Харесвани от туристите испански плажове са още Playa de Muro на Майорка и Playa de Cofete в Моро дел Хабле, община Пахара на канарския остров Фуертевентура. Сред държавите с най-хубави плажове в Европа са също:

- Гърция, с Балос в лагуната Кисамос (на 15-о място), Елафониси (на 21-во място) и Симос на критския остров Елафониси и Клефтико на остров Милос, който е част от Цикладите;

- Португалия, с Фалесия (на 11-о място), Прая да Рока и Прая до Камило в Лагос;

- Кипър, със Залива на смокините в Протарас (на 22-ро място), плажа Ниси и залива Конос в Агия Напа;

- Великобритания, с Борнмут (на 20-о място) и Luskentyre на шотландския остров Харис, част от Външните Хебриди;

- Турция, с плажа на Клеопатра в Алания, Изтузу в Далян, известен като Плажа на костенурките, Икмелер в Мармарис и плажа Капутас в Каш;

- Италия, с Cala Rossa на Фавиняна, който е един от трите Егадски острови край Сицилия, плажа на Тропеа и Cala Mariolu в Баунеи, на остров Сардиния;

- Франция, с Plage de Palombaggia в Порто-Векио, на средиземноморския остров Корсика.