Изгарящото слънце, мъртвото вълнение, кресливите деца, автомобилните газове... има поне 10 причини да не припарваме до това опасно и неприятно място през лятото

Ако сте си планирали почивка по крайбрежието през август, дано вече не съжалявате - жегите в съчетание с червения флаг не правят престоя на плажа приятен.

Виж още: Седем причини да обичаме Черно море

И ние, като лисицата, си казваме, че гроздето е кисело и заемаме от TravelTips4Life.com 15-те причини да не припарваме до морския пясък до края на лятото, адаптирани според тукашните практики.

1. Чуждите деца

Не че децата на плажа са проблем, но когато не са вашите, няма как да ги скастрите, че пищят като заклани или хвърлят пясък върху хавлията ви, тичайки наоколо. Освен ако не искате да се сблъскате с атлетичния им татко, който ще ви нокаутира, а после ще си хване самолета за Русия...

2. Ракът на кожата

Опасността е съвсем реална - питайте Хю Джакман. Парис Хилтън пък наскоро се похвали, че съхранила прекрасния вид на кожата си, защото не се излагала на слънце като по-млада. Не се подвеждайте по идеята да се изпечете до кафяво и не наричайте това "здравословен тен". Да, слънцепредпазните средства помагат, но трябва да се мажете постоянно. Досада. 

3. Гларусите

Не говорим за аполоновците, които някога задяваха самотните чужденки (с моряшка фланелка, джапанки и шапка от вестник "Работническо дело", както демонстрира на снимката Александър Сано), а за чайките, наричани у нас и "гларуси". Неотдавна ви занимахме подробно с темата "Опасни ли са гларусите?". Казват, че са "чистачите на морето", но едрите пернати не биха се поколебали да "изчистят" и парчето пица от ръцете ви. Освен това, както е написал поетът, "какат навред"...

4. ... и това също е проблем!

През 2007 г. научно изследване по западното крайбрежие на Атлантическия океан, от Мексико до щата Орегон, намира на 90% от плажовете значителни количества бактерии, които идват директно от човешките фекалии. Излиза че не само котките обичат да ходят по голяма нужда в пясъка. (А кучетата дори не си го заравят!)

У нас проблемът се излива директно в морето с канализацията на околните вили, поради което битово-фекални води преди време замърсиха един от най-хубавите плажове край Варна - Кабакум.

5. Медузи и други морски твари

Опарването от медуза и убождането на шип от морски дракон могат да имат неприятни последствия. Дори анимационните филмчета не могат да ни убедят, че това са просто поредните красиви обитатели на морските дълбини. Всъщност "медузките с бузките" в "Пук!" на Валери Петров са си направо зловещи. По нашите географски ширини в плитките води плуват и щипалки.

Видео: Красотата да плуваш в езерото на медузите

6. Цъфтежът на планктона

Има хора, които намират плуването сред цъфналия планктон за екзотично преживяване, на което бихме отговорили с: "Не, благодаря!".

Зелените водорасли по нашето крайбрежие се смятат за полезни, но в Черно море се срещат няколкостотин разновидности. Освен че влияят негативно на цялата екосистема, плуването около някои видове може да причини кожни възпаление и респираторни проблеми - както по крайбрежието на Средиземно море през 2006 г., когато плажовете в Италия и Испания бяха затворени заради отровни водорасли.

Накрая вълните ги изхвърлят на брега заедно с мидите, а към неприятните емоции на плажа се добавя и острата миризма от гниенето им.

Виж още: Море с пяна

7. Рибешките екскременти

Сериозно, не сте ли се замисляли, че за цялата морска фауна водата е и една огромна тоалетна? Впрочем дали децата, за които стана дума най-горе, - а и някои възрастни, - също не ползват морето с такова предназначение?

8. Мъртвото вълнение

Само човек, който е попадал в мъртво вълнение, е в състояние да си представи колко безпомощен може да бъде в морето дори опитен плувец. Дори наглед спокойните води не са подходящо за къпане при мъртво вълнение. А има още и подводни течения, дънни ями, резки температурни промени... затова е абсолютно задължително да спазвате указанията на спасителите.

Виж още: За какво да внимаваме при мъртво вълнение и бурно море

9. Пясъкът, който влиза навсякъде

В храната, в обувките, в чантата, дори под банския ви.

10. Боклукът, който е навсякъде

Употребявани памперси, презервативи и спринцовки, кутийки от бира или безалкохолно са сред някои от най-неприятните отпадъци, с които може да е осеян пясъкът в края на деня. Добавете пластмасата, изхвърлена от вълните, и фасовете, които са боклук номер 1 на планетата!

11. Автомобилният трафик

Все някак трябва да стигнете до плажа, нали? А кошмарният трафик от софийските улици лете се пренася по Черноморието. Ако не сте се настанили в непосредствена близост до Морската градина или в хотел на първа линия, пътят ви до крайбрежната ивица може да се окаже истинско изпитание, особено ако сте в година на местни избори и половината булеварди са в ремонт.

Тръгнете ли с лека кола, трябва да намерите някой сенчест паркинг (по възможност платен, за да не ви посети "паякът") и да трамбовате пеш до пясъка под палещото слънце. На места позволяват и да слизате с возилото до плажа, като обгазявате останалите хора, дошли да подишат морски въздух. 

Виж още: Защо водим на плаж и колите си

13. Какофонията

Ако искахте озвучаване, щяхте да отидете на дискотека или да си вземете слушалките. Независимо дали в околните заведения се слуша чалга или радио, което пуска съвременни хитове, музикалният фон се слива в какофония. Дори да ви се иска да чувате само шума на морските вълни, по плажовете, където бизнесът се е развихрил, това е практически невъзможно.

Махвате с ръка и си купувате диск за медитация със запис от шума на морските вълни. За вкъщи. Междувременно вече знаете наизуст текстовете от летните хитове на Криско - например "Ела и си вземи".

13. Мъже (и жени) в бански, които не са им по мярка

Модата се сменя и през ХХI век силният пол ходи на плаж по шорти, а "дините", които напират да изскочат изпод дамското горнище, са подходящи само за еротичните фантазии на рекламистите. 

Видео: Еволюцията на мъжкия бански в три минути

14. Летящите чадъри

Ежегодно жертвите, ударени от гръм на плажа, са няколко десетки. Към потенциалните рискове при лошо време на открито пространство като плажа добавяме и летящите чадъри.

Виж още: Само 23 плажа по Черноморието отговарят на всички изисквания

Когато не се носят неконтролируемо по плажа и не заплашват да ви строшат главата, чадърите също представляват опасност - за портфейла ви. Колко максимум бихте платили, за да седите на сянка върху пясъчната ивица на някой концесионер? Решението - просто не ходете на плаж и гледайте танца на чадърите в YouTube - по възможност от някое място с климатик.

Причина номер 15 допишете сами в коментарите по-долу. Сигурно ще се сетите за още нещо, което сме пропуснали, а ако впечатленията ни изглеждат непълни или неточни - сигурно е така, защото просто избягваме да ходим на плаж!